Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, yatırımcıların dünyanın önde gelen ülkelerinin maliye bakanlarının korumacılığın büyüme üzerindeki etkilerine ilişkin uyarılarını hazmetmeleri ile birlikte düşerken, ABD endeks vadeli kontratları zayıf bir açılığı işaret etti. Yen, Japonya Merkez Bankası'nın teşviklerine ilişkin spekülasyon sonrası yükselirken, Japonya devlet tahvilleri geriledi.

Seyahat şirketlerinin hisse senetleri, Ryanair'in ilk çeyrek karının yüzde 20 düştüğünü açıklamasının ardından Stoxx Europe 600 Endeksi'nde en fazla kaybeden şirketler olurken, Standard & Poor's 500 (S&P 500) ve Nasdaq endeks vadeli kontratları, maliye bakanlarının pazar günü G20 toplantısı sonrası yaptıkları açıklamada, ticaret geriliminin, önde gelen ekonomilerin senkronize hareketten uzaklaşmaları ile büyüme için tehdit oluşturduğu uyarısına bulunmalarının ardından kırmızı bölgedeydi. Dolar ve ABD Hazine tahvilleri sakin seyretti. Japonya devlet tahvilleri, ülkenin merkez bankasını sabit getirili menkul kıymet işlemlerinde sınırsız miktarda tahvil alma teklifine yönelten aşırı gevşek para politikasındaki olası değişikliklere ilişkin haberlerle sert düşerken, yen değer kazandı. Avrupa tahvilleri de değer kaybetti.

Dünaynın önde gelen ekonomilerinin maliye bakanları, küresel büyümenin güçlü kalmaya devam ettiğini ve birçok gelişen ülkenin krizlere karşı daha hazırlıklı olduğunu, ancak dünya ekonomisine yönelik risklerin arttığını kaydetti. Ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump'ın yuanın altı haftadır düşen ve bir yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine inen yuana karşı açıklamalarda bulunması da yatırımcıları tehdit etti. Yatırımcılar, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının Döviz piyasalarına yayılabileceğinden endişe ediyor. Söylemlerin sertleşesi, karışık sonuçların geldiği kar sezonunun etkilerini dengeliyor. Piyasalarda dikkatler Pazartesi günü açıklanacak olan Alphabet'in kar arakamına çevrildi.

Daniel Been başkanlığındaki Australia & New Zealand Banking Group Ltd. stratejistleri, Pazartesi günü müşteriler için hazırladıkları notta, "Mevcut ABD yönetimi düşük dolar kurları ve zayıf para birimi lehine açık tercih belirtti," dedi ve "Bu durum, özellikle sön dönemdeki rallinin boyutu ve piyasa tarafından halihazırda tutulan büyük çaplı uzun pozisyon dikkate alındığında, doların daha da güçlenmesi konusunda temkinli olacak" şeklinde görüş bildirdi.
Diğer taraftan, petrol fiyatları, artan ticaret geriliminin enerji talebini azaltacağı endişesinin fiyatlar üzerinde baskı oluşturması ve Suudi Arabistan'ın küresel petrol piyasasını petrole boğmayacağının garantisini vermesinin ise fiyatalra destek sağlaması sonrası var,l başına 68 dolar civarında kaldı. Gelişen piyasa paraları hafifçe yükseldi.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Kar sezonu devam ediyor. Yakın bir zamanda karlarını açıklayacak önemli teknoloji şirketleri arasında Facebook, AT&T, Amazon.com, Twitter, Advanced Micro Devices, Qualcomm ve Intel yer alıyor. Bunların yanında, karlarını açıklayacak önemli finans kuruluşları Deutsche Bank, UBS, Nomura ve Visa. Kar açıklayacak diğer önemli şirketler ise Halliburton, Michelin, Boeing, Lockheed, Nissan ve Shell.

*Pakistan'da Çarşamba günü seçimler yapılacak.

*Avrupa Merkez Bankası Perşembe günü politika kararını açıklayacak.

*ABD'de Cuma günü açıklanacak olan 2. çeyrek GSYH verisinin yıllıklandırılmış rakamla yüzde 4 civarında büyümesi bekleniyor.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 08:03'te yüzde 0.3 aşağıdaydı ve son bir haftanın en düşük seviyesine indi.

*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.1 düşerek son bir haftanın en düşük seviyesine indi.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.05'ten az düştü.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az gerileyerek bir haftanın en düşük seviyesine indi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 değer kaybederek 1.1718 seviyesine geriledi.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 1.3135 seviyesine indi.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak 111.03 ile yaklaşık iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az artarak yüzde 2.90 ile bir ayı aşkın sürenin zirvesine çıktı.

*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan ile 23 ayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 0.084'e çıktı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 1.232'ye tırmandı.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.1 düştü.

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.2 düşerek varil başına 68.09 dolara geriled ve son bir haftada ilk kez aşağı yönde hareket etti.

*Londra Metal Borsası (LME) yüzde 0.05'ten az yükselerek ton başına 6,149.50 dolara tırmandı.

*Altın yüzde 0.05'ten az yükselerek ons başına 1,229.72 dolar ile son bir haftanın en yükseğine çıktı.