Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk ekonomisi güçlü büyüme aylarının ardından nihayet yavaşlamaya başladı; fakat bu yavaşlama Avrupa'nın en büyük fon yöneticilerinden bazılarını tahvil alımına ikna etme konusunda yeterli olmayabilir.

Aberdeen Standard Investments ve Allianz Global Investors gibi kurumlar, planlarının yetkililer daha kapsamlı bir “ayarlama” yapmadan Türk Lirası cinsinden tahvillerden uzak durma yönünde olduğunu belirtiyor.

TL cinsinden tahviller bu yıl yüzde 30 gerileyerek yatırımcıları olumsuz etkiledi. Bloomberg Barclays Endeksi'ne göre Türkiye yerel tahvilleri, 2018'de gelişen piyasalar arasında Arjantin'den sonra kötü performansı gösterdi.

Londra'da Avrupa'nın en büyük ikinci fon yöneticisi Aberdeen Standard Investments'ın gelişen piyasalar tahvil birimi yöneticisi Edwin Gutierrez, “Açıkçası, resesyona benzeyen birşeye ihtiyacımız var.” dedi.

Türkiye'nin cari açığı benzerleri arasında en üstlerde yer alyor. Enflasyon Merkez Bankası'nın hedefinin üç katında seyrediyor ve hükümetin Mart 2019'daki yerel seçimler öncesinde teşvikleri bitirmemesi riski var.

Göstergeler, yaklaşık on yılın zirvesindeki borçlanma maliyetlerinin ekonomiye etki etmeye başlamasıyla birlikte yavaşlamanın yaklaşmakta olduğunu işaret ediyor.

Türkiye ekonomisi, 2018'in ilk çeyreğinde Çin'den hızlı büyümüştü.

Sanayi üretimi, Mayıs'ta yaklaşık iki yılın en sert aylık düşüşünü kaydetti. Markit PMI, üçüncü ayda da 50'nin altında geldi. Otomobil satışları Haziran'da yaklaşık yüzde 40 düştü.

Bloomberg News