Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

KONYA (A.A) - 21.07.2010 - Önder Felek - İttifak Holding İcra Kurulu Başkanı Ramazan Keser, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Adese'nin Türkiye'nin en büyük sekizinci perakende zinciri olduğunu söyledi.

Adese'nin 128 mağaza ve farklı alanlarda 17 şubeyle toplam 145 lokalde hizmet verdiğini ifade eden Keser, Ankara, İstanbul, Konya, Karaman, Kocaeli, Aksaray, Sakarya ve Mersin'de şubelerinin bulunduğunu anlattı.

Keser, 128 mağazanın 82'sinin net satış alanı 500 metrekarenin altında, yerleşim yerlerine yakın, daha az çeşit ve temel ihtiyaçları ürün portföyünde barındıran, gıda dışı ürünlere mağaza formatında yer vermeyen ve maliyetleri düşürücü uygulamaların ön planda olduğu ''Adesem'' mağazalarından oluştuğunu bildirdi.

Net satış alanı 500 metrekarenin üzerinde olan 46 Adese mağazası olduğunu anlatan Keser, ''Adese'ler de çok daha fazla ürün çeşidi bulunuyor. Bu mağazalarımızın gelirlerinin yaklaşık yüzde 25'i gıda dışı ürün satışlarından oluşuyor'' dedi.

Yeni zincir mağazaların satın alınmasıyla birlikte toplam net satış alanının yüzde 56'sını Adese mağazalarının oluşturduğunu bildiren Keser, ''Önümüzdeki yıllarda net satış alanını yıllık ortalama 20 bin metrekare artırmayı planlamaktadır'' diye konuştu.



-YÜZDE 116'LIK BÜYÜME-

Keser, Konya merkezli oldukları halde ulusal zincirler arasına giren önemli perakendeciler arasında yer aldıklarını belirterek, şunları kaydetti:

''Türkiye'de perakende sektöründe yerli yazılımı ilk kullanan, kullandığı bu yazılımı bizzat kendisi üreten ve günübirlik muhasebeleştirmeyi ilk gerçekleştiren firmayız. Her ay ortalama 3 milyon tüketiciye hizmet sunuyoruz. Türkiye'nin 122. şirketi ve sektörünün en değerli 5. markası durumundayız. 2005 yılında toplam 42 bin 652 metrekare olan net satış alanını dört yılda yüzde 116'lık artışla 92 bin 325 metrekareye taşıdık. Adese'nin toplam net satış alanı 92 bin 325 metrekareye, brüt kapalı alanı da 143 bin 845 metrekareye yükseldi. Net satış alanının yüzde 44'ü Konya'da, yüzde 21'i Ankara'da, yüzde 17'si ise Marmara Bölgesinde konuşlanmıştır. Orta vadede yurt dışında da yatırımlar yapmayı planlıyoruz. Özellikle Balkanlar, Suriye ve Kuzey Kıbrıs'ı düşünüyoruz.''

Keser, toplam müşteri sayılarında da son 5 yılda önemli artış kaydedildiğini anlatarak, 2005 yılında yıllık 14,1 milyon olan müşteri sayısının, 2009'da yüzde 127'lik bir artışla 32.2 milyona ulaştığını söyledi.

Krize rağmen satışları son 4 yılda yüzde 127 artırdıklarına dikkati çeken Keser, brüt kar marjını yüzde 20'nin üzerinde tutmayı başardıklarını sözlerine ekledi.