Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

ANTALYA (A.A) - 28.12.2010 - Global Yatırım Holding tarafından tüm hisseleri satın alınan Antalya Limanına makine park alımı ve elleçleme düzenlemesi çerçevesinde son 4 ayda 5 milyon dolarlık yatırım yapıldığı bildirildi.

Global Yatırım Holdingi'ne bağlı Ortadoğu Antalya Liman İşletmesi AŞ Ticaret Müdürü Süleyman Çokan, Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şubesi'nin Aralık ayı meclis toplantısına konuşmacı olarak katıldı. Çokan burada yaptığı konuşmada, hisseleri 4 ay önce Global Yatırım Holding tarafından satın alınan Antalya Limanı'nda yeni bir vizyon ortaya koyduklarını, müşteri memnuniyeti ve Antalya ekonomisine katkı yaparak, limanda yük gelişimine ve istihdama katkı yapmak istediklerini belirtti.

2011 yılı yatırım programının netleşmediğini ifade eden Çokan, Antalya Limanı'na büyük miktarlarda yatırım yapmayı hedeflediklerini kaydetti. Antalya Limanı derinliğinin 9.20 metre civarında olduğunu, bu nedenle limanın büyük gemilerin yanaşmasına elverişli olmadığını anlatan Çokan, şöyle devam etti:

''Liman araç gereç parkını geliştirmek, liman derinliğini artırmak amacıyla yatırımlar başlatıldı. Hisseleri Global Yatırım Holding'e devredilen Antalya Limanına son 4 ayda 5 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Önümüzdeki dönem yeni yatırımlar gerçekleşecek. Yatırımlarla birlikte iş geliştirme projeleri yapılacak ve müşterinin sesini dinleyeceğiz. Antalya Limanı'nda konteyner yük kapasitesi geçen yıla göre yüzde 122 oranında arttı. Şu anda 3 milyon ton yük elleçleme kapasitesine ulaştık. Konteyner kapasitesini 160-170 bin adete çıkarmayı hedefledik.''

Yolcu gemi sayısında da önemli artışlar olduğunu anlatan Çokan, 2011 yılı kruvaziyer turizm çalışmalarının tamamlandığını ve 2013 yılına odaklandıklarını söyledi. Çokan, ''Dünyanın en büyük kruvaziyer şirketlerinden biriyle yapılan görüşmeler sonucunda 2012 ve 2013 yılı için yeni hat başlatılacak. Antalya'ya 2 bin-2 bin 500 yolcu kapasiteli gemiler gelecek'' dedi.

Antalya Gümrük Müdürlüğü bünyesinde cam, mobilya ve deri sektörüyle ilgili ihtisas gümrük olmadığı için bu yüklerin İzmir Limanından boşaltıldığına işaret eden Çokan, Antalya Limanında İhtisas Gümrük olması halinde bölgenin yük kapasitesinin daha da artacağını bildirdi.

Çokan, limanda yükleme ve boşaltma işlemlerinin otomasyona bağlanacağını, liman içinde dip temizliği yapılacağını, 9,20 metre olan derinliğin 9,80 metreye yükseltileceğini anlattı.


-FIRTINADA KAYALARA OTURAN GEMİ

DTO Antalya Şube Başkanı Ahmet Erol da, geçtiğimiz günlerde fırtına nedeniyle süreklenerek falezlerde kayalıklara oturan Bolivya bayraklı geminin kaptanına fırtınadan üç gün önce meteorolojik raporunun gönderildiğini, ancak gemi kaptanının Antalya Körfezinde demirlemekte ısrar ettiğini öne sürdü.

Antalya Körfezi'nin fırtınalı havalar için emniyetli olmadığını ifade eden Erol, yeni turizm sezonu öncesi bu geminin bir an önce sökülmesi gerektiğini bildirdi. Fırtınalı dönemlerde Antalya Körfezi'nde demirleyen gemilerin güvenliklerini sağlamak için Limana giriş için zorunlu yaptırım yapılması gerektiğini ifade eden Erol, şöyle devam etti:

''Gemi kaptanı, uyarıları dikkate almadı. ve geminin fırtınada dümeni tutmadı, makineleri çalışmadı, kıyıya sürüklendi. Bu gemi, Kaleiçi Limanı mendireğine, balıkçı barınağına ve marinaya da girebilirdi. Şans eseri kayalara oturdu. Geminin yüzdürülemeyeceği ortaya çıktı. Gemi çevre kirliliğine yol açabilir, bu nedenle gerekli önlemler alınmalı. Turizm sezonu öncesi bu gemi acilen sökülerek kaldırılmalı.''