Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Gelecek yıl sonuna kadar cirosunu 1 milyar liranın üzerine çıkarmayı hedefleyen holding, bazı şirketlerinde kapasite artıracak, bazılarında ise yeni yatırımlar gerçekleştirecek.

İttifak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Mehmet Buğa, bilgilendirme toplantısında, İttifak Holding'in kuruluşundan itibaren tam bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu ifade ederek, holdingin prensiplerini buna göre belirlediğini, sistemini oturttuğunu anlattı.

İttifak'ın temellerinin 20 idealist girişimci işadamının sermayelerini birleştirmeleriyle atıldığını, kuruluş aşamasında yatırıma ortak almadıklarının altını çizen Buğa, işletmelerin kara geçtikten sonra şirkete ortak alarak büyümeye çalıştıklarını kaydetti.

Holdingin büyüme şeklinin, halktan para toplayarak olmadığını ifade eden Buğa, bunu sermaye artışı şeklinde gerçekleştirdiklerini, İttifak Holding'in kuruluşunun Konya'da pek çok şirketin doğmasını sağladığını dile getirdi.

İcra merkezinin İstanbul'a taşınmasına yönelik sorular üzerine, Konya'nın marka şehir olmasını arzu ettiklerini ancak İstanbul'un iş bağlantısı açısından önemli olduğunu anlatan Buğa, ''Kabul etmek gerekir ki birçok görüşmemizi İstanbul'da yapma imkanına sahibiz ama Konya'da olduğumuz için erteleme söz konusu olabiliyor. Bu aksaklığı gidermek istiyoruz'' dedi.

Holdingin ana merkezini şu an için İstanbul'a taşımayı düşünmediklerini, icra merkezini ise en kısa zamanda İstanbul'a taşıyacaklarını belirten Buğa, Konya'da geçmiş yıllarda bazı holdinglerin batmasının İttifak'ın İstanbul'a taşınmasında etkili olup olmadığının sorulması üzerine de, ''Konya'daki gelişmeler etkilemiş olsaydı 5 yıl önce İstanbul'a giderdik ama yeni gidiyoruz. Çünkü şartlar yeni oluştu. Bu kararımızın Konya'nın şartlarıyla ilgisi yok. İstanbul Türkiye'nin bağlantı merkezi'' dedi.

Holdingin bu yılki karlılık durumuna ilişkin olarak ise Buğa, yatırım gerçekleştiği dönemlerde bilançonun kar veremeyebileceğine dikkati çekerek, orta ve uzun vadeyi yönetmek için mutlaka yatırımların olması gerektiğini vurguladı.

Yatırım yaparken bölge hesabı yapmadıklarını söyleyen Buğa, ''Bizim için hangi yer rantabl ise oraya yatırım yapacağız'' dedi.

Buğa, bugün İttifak Holding'in ortaklarıyla ilişkilerinin en güzel seviyede olduğunu ifade etti.


-GELİRLERİN YÜZDE 90'I 4 ŞİRKETTEN...-

İcra Kurulu Başkanı Ramazan Keser ise İttifak Holding'in cirosunun yaklaşık yüzde 90'ının, Adese Alışveriş Merkezi, Seha Yapı, Selva Gıda ve İmaş Makine'nin gelirlerinden oluştuğunu söyledi.

Adese'nin Türkiye'nin en büyük sekizinci perakende zinciri olduğunu belirten Keser, şirketin satışlarını dört yılda yüzde 120 oranında artırmayı başardığını, Türkiye genelinde büyüme stratejisini sürdürerek orta vadede yurt dışında da yatırım yapmayı planladığını bildirdi. Keser, yurtdışında özellikle Balkanlar, Suriye ve Kuzey Kıbrıs'ı düşündüklerini söyledi.

İttifak Holding'in yapı markası olan Seha Yapı'nın ise bugüne kadar yapı sektörünün birçok farklı alanında projeler ürettiğini anlatan Keser, 10 bine yakın konutun yanı sıra alışveriş merkezleri, otel, turistik tesisler, ofis binaları, eğitim ve sağlık yapıları, ticaret merkezleri yaptıklarını kaydetti.

Seha Yapı'nın bölgesel gücünü önümüzdeki dönemde ülke geneline taşımak amacında olduğunu bildiren Keser, bu amaçla İstanbul dahil çeşitli illerde proje geliştirmeye yönelik fizibilite çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Seha Yapı'yı ulusal ve uluslararası piyasalarda büyük bir yapı markası haline getirmeyi amaçladıklarını bildiren Keser, ''Bu amaçla 2009 yılında planladığımız Suudi Arabistan'daki International Seha Contracting Co. ltd. adıyla şirket kurma hedefimize hareket kazandırıp, yeni projelerle bölgede aktif hale gelmek istiyoruz'' dedi.

İttifak Holding'in ilk şirketi olarak kurulan Selva'nın ise üretim tesislerinin günlük 300 bin ton durum buğdayı kırma ve 120 ton makarna üretim kapasitesine sahip olduğunu belirten Keser, kriz döneminin etkilerine karşın dört yılda net satışlarını yüzde 115 oranında arttırdığını bildirdi.

Keser, Selva'nın yaklaşık 8 milyon liralık yatırımla mevcut makarna üretim kapasitesine yüzde 75 oranında artıracağını, bu artışı sağlayacak yeni yatırımı 2011 yılının ilk yarısında bitirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Keser, faaliyet konusu un fabrikaları, makine ve ekipman üretimi olan İttifak Makine Sanayi A.Ş'nin de satış gelirlerinin 24,6 milyon liraya ulaştığını, 40 olan ihracat yaptığı ülke sayısını da artırmayı hedeflediklerini anlattı.



-SELET'E 50 MİLYON LİRA YATIRIM...-

İttifak Holding'in konsolide cirosunun geçen yıl 2008 yılına göre yüzde 12 oranında arttığını, holdingin konsolide aktif büyüklüğünün ise 2009 sonu itibariyle 691 milyon liraya ulaştığını, ihracatının ise geçen yıl 30,3 milyon dolar olarak gerçekleştiğini anlatan Keser, İttifak Holding'in geçen yıl yaklaşık 70 milyon lira yatırım gerçekleştirdiğini kaydetti.

Konya merkezli bölgesel güçlerini ülke geneline yaymayı hedeflediklerini yineleyen Keser, uluslararası pazarlardaki konumlarını güçlendirmek, özellikle inşaat ve perakende sektöründe yeni projelere imza atmak istediklerini söyledi.

Keser, grubun tarım ve hayvancılık şirketi olan Selet için yaklaşık 50 milyon lira tutarında yatırım planlandığını belirterek, 5 milyon metrekarelik arsa üzerinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, tarım ve yem üretimini de içeren komplike bir yatırım gerçekleştirecekleri bilgisini verdi.

İttifak Holding'in sermaye piyasasının sunduğu imkanlardan maksimum ölçüde yararlanmak istediğini ifade eden Keser, sukuk ihracı hususunda da yasal otoritenin düzenleme çalışmasını yakından takip ettiklerini söyledi.

Keser, 2011 yılı sonuna kadar holdingin konsolide cirosunun 1 milyar lira sınırını aşmasını hedeflediklerini, şirket merkezinin Konya'da kalmak kaydıyla ulusal ve uluslararası hedeflere ulaşma ve büyüme planlarını hayata geçirme doğrultusunda, holding ve bağlı büyük şirketlerin icra merkezlerinini İstanbul'a taşınmasını planladıklarını vurguladı.

Gazetecilerin soruları üzerine Keser, hedeflerinin bulundukları alanlarda daha etkin olabilmek olduğunun altını çizerek, enerji alanında yatırım düşünmediklerini bildirdi.

Keser ayrıca, İMKB'deki kotasyon oranının yüzde 70'e yaklaştığını kaydetti.