Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

İSTANBUL (A.A) - 21.10.2010 - Deloitte Eğitim Vakfı (DEVAK) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Bilimsel İnceleme Yarışması'nın teması ''Türkiye'de Sürdürülebilir Kalkınma ve İş Dünyası'' olarak belirlenirken, yarışmaya 4 Şubat 2011 tarihine kadar başvuruda bulunulabilecek.

Yarışma, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı'nın başkanlığında oluşturulan seçici kurulun katıldığı basın toplantısıyla duyuruldu.

Eczacıbaşı, burada yaptığı konuşmada, Türk iş dünyasının DEVAK'a teşekkür borçlu olduğunu belirterek, yarışmanın, geleceği ilgilendiren bu konuyu gençlerle, genç araştırmacılarla buluşturduğu için yaşamsal bir hedefe yöneldiğini söyledi. Eczacıbaşı, ''Çünkü böylece geleceğimizi güvence altına almaya yönelik böyle bir girişim geleceğimizi simgeleyen gençliğin dinamizmine emanet ediliyor'' dedi.

Sürdürülebilir kalkınmanın, tüm dünyada sadece sosyal sorumluluk olmadığının altını çizen Eczacıbaşı, iş dünyası için artık göz ardı edilemez bir zorunluluk olarak karşılarına çıktığını, iş dünyası temsilcileri olarak herkesin sürdürülebilir kalkınma konusunda somut ve ölçülebilir adımlar atması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de özellikle iklim değişikliği tehdidi ve Kyoto Protokolünün imzalanmasını takip edecek yeni mevzuat ile tüm kuruluşların insan kaynaklarından üretime, pazarlamadan iletişim süreçlerine kadar bu anlayışı içselleştirilmesinin bir zorunluluk haline geldiğini anımsatan Eczacıbaşı, bu durumun sadece rekabetin belirlediği uluslararası hukuk normlarına uyma ya da bilinçlenen tüketicilerin tercihlerini dikkate alma mecburiyetinden ileri gelmediğinin altını çizdi.

Eczacıbaşı, sürdürülebilir olmaktan çıkmış yani ölmekte olan bir dünyada kuruluş ve ailelerin hayatta kalamayacağını, bu gerçeğin tüm kuruluşların sürdürülebilir kalkınmanın gereklerini yerine getirmeleri konusunda en temel gerekçeyi oluşturduğunu söyledi.

Eczacıbaşı Holding'de tüm çalışanlarına bu bilinci kazandırmaya çalıştıklarını belirten Eczacıbaşı, inovasyonda sürdürülebilirliğe odaklanarak rekabette farklılık yaratmaya çalıştıklarını ve bunun olumlu sonuçlarını aldıklarını kaydetti.

Yarışmanın seçici kurul üyelerinden Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul ise Sabancı Holding'te birinci hedeflerinin hisse değerlerini yükseltmek olduğunu belirterek, bunun için sürdürülebilirlik konusuna çok önem verilmesi gerektiğinin bilincinde olduklarını söyledi.

Sürdürülebilirliğin 3 farklı boyutu olduğunu düşündüklerini ifade eden Kurtul, ekonomi, çevresel faktörler ve sosyal sorumluluk alanlarına işaret etti.

Çevre konusunda önümüzdeki dönemde bazı önemli riskler bulunduğunu ifade eden Kurtul, bunlardan birinin mevzuat riski olduğunu söyledi.

Kurtul, karbon emisyonu ile ilgili mevzuat sınırlamalarının, erken tedbir alınmadığı takdirde şirketlerin yanlış yatırım yapıp rekabet güçlerini azaltabileceğini, buna dikkat etmek gerektiğini belirtti.

Enerji yatırımlarında büyüyen bir grup olduklarını hatırlatan Kurtul, enerji stratejilerini oluştururken en önemli parametrelerden birinin de talep olduğunu, büyüme ile talebin artacağını ancak bu tür emisyon yönetimini iyi yaptıkları takdirde elektrik üretiminde yüzde 20 tasarruf sağlama imkanı bulunduğunu söyledi.

Çevresel faktörlerin stratejik öncelik kazandığını ifade eden Kurtul, ''Görüyoruz ki önümüzdeki 10 yıl içinde stratejik öncelik derecesi artıyor olacak. Dolayısıyla biz de bunun bilinci içindeyiz. Çalışmalarımızı buna göre yapıyoruz. Bu konuya çok önem veriyoruz'' dedi.

Yatırımcıların hisse senetlerine yatırım yaparken firmaların karbon emisyonu konusundaki duyarlılıklarına önem verdiğini belirten Kurtul, yatırımcıların önümüzdeki dönemde, bu konuda yeterli çalışmaları yapmayan, riski fazla olan firmalara yatırım yapmak istemeyeceklerini söyledi.

DEVAK Yönetim Kurulu Başkanı Levent Yaveroğlu da gençleri yetiştirip Türkiye'ye değer katmak ve bu sayede Türkiye'yi daha ileriye taşımanın kendileri için önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''DEVAK olarak hedefimiz geleceğin profesyonellerini desteklerken, Türk iş dünyasına yaratıcı, araştırmacı, yenilikçi ve global vizyona sahip lider insan kaynağı yetiştirilmesine katkıda bulunmaktır. Bu yılki sürdürülebilir kalkınma ve iş dünyasını konu alan yazılardaki yaklaşım ve fikirlerin konunun doğru anlaşılmasına katkıda bulunacağına inanıyoruz.''

Toplantıda verilen bilgiye göre Türkiye'de Sürdürülebilir Kalkınma ve İş Dünyası temasıyla gerçekleştirilecek yarışmanın Seçici Kurulunda Eczacıbaşı ve Kurtul'un yanı sıra Borusan Holding CEO'su Agah Uğur, Sabancı Üniversitesi Rektörü Nihat Berker, DEVAK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğur Süel, Koç Üniversitesi Rektörü Ümran İnan da yer alıyor.

Türkiye ve yurt dışındaki üniversitelerden önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin katılımına açık olan Bilimsel İnceleme Birinci olan yarışmacıya 10 bin lira, ikinciye ise 5 bin lira para ödülü verileceği yarışmaya başvurular 4 Şubat 2011 tarihinde sona erecek.