Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

ISPARTA (A.A) - 25.11.2010 Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası işbirliğinde gerçekleştirilen ''Ekonomiye değer katanlar'' adlı törende, 2009 mali yılı borsa tescili ve ihracat şampiyonları ile vergi rekortmenleri ödüllendirildi.

Aysan Düğün Salonu'nda düzenlenen törende, Isparta Ticaret Borsası tescil işlem hacmi, tarım ürün ihracatı, sanayi ürün ihracatı, kurumlar vergisi, gelir vergisi, Türkiye sanayi işletmeleri sıralamasında ilk 500'e giren işletmeler, Türkiye sanayi işletmeleri sıralamasında ikinci 500'e giren işletmeler kategorileri ile 6. Göller Bölgesi Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı'na destekte bulunan firmalara plaket verildi. Yönetim Kurulu Başkanlığını İşadamı Şevket Demirel'in yaptığı Göltaş, Elmataş ve Orma farklı kategorilerde ödül aldı.

Isparta Valisi Ali Haydar Öner, törende yaptığı konuşmada Türkiye'nin kalkınmasına katkıda bulunanlara teşekkür etti. Türkiye'nin potansiyelini kullanırken bir yandan da bireysel bazda birlikler oluşturarak ekonomiye katkıda bulunulması gerektiğini savunan Öner, Isparta'nın devlete verdiği vergiden daha fazla yatırım alan bir il olduğunu kaydetti. Yatırımcılara tavsiyede bulunan Öner, ''Daha sık bir araya gelirsek, üniversitemizin öncülüğünde akıllı yatırımlar yapabilirsek daha başarılı oluruz'' dedi.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar da Batı Akdeniz Bölgesi'nde üç tane üniversite bulunduğunu ve üniversite işbirliğinde daha iyi çalışmalar yapılabileceğini söyledi. Isparta'nın teşvik politikalarından yeterli yararlanamadığını dile getiren Baydar, ''Teşvik dışında kalmak hırsızımı ve iştahımızı azaltmamalı. Özgür Isparta, Burdur modelini yaratmak lazım'' diye konuştu.



-EKONOMİDEKİ SIKINTILARI ANLATTILAR-



Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, Türkiye'de kayıt dışı ile etkin mücadele edilmediğini savunarak, bu durumun üreticiler arasında haksız rekabete neden olduğunu söyledi.

Küresel krizin ardından Türkiye'de ihracatın arttığına ve ekonominin büyüdüğüne işaret eden Kaçıkoç, şunları söyledi:

''Ama sahadaki oyuncuları olarak bizler, sanayimizde, üretimimizde ciddi problemler olduğunu görüyoruz. Hem sanayimizin, hem de ihracatımızın ithalata bağımlılığı kaygı uyandırıyor. Daha kötüsü dışa bağımlılığımız ülke içindeki üretimimizi sakatlayan yapısal bir sorun haline geliyor. Üreticiler olarak sadece fason üretim yapan bir ülke konumuna gelmekten çekiniyoruz.''

Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar da, Isparta'nın tarımla sanayileşen bir misyon üstlendiğini ve bu doğrultuda ilerlediğini ifade etti. Tarım ekonomisinde işlem hacminin 300 milyon TL'yi geçtiğini ifade eden Adar, ''Tarım ticaretini düzenleyip, geliştirmek, tarımdan kazanılan katma değeri artırmak amacıyla faaliyetlerini sürdüren Borsamızın hedefi, Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında 1 milyar TL'lik işlem hacmine ulaşmaktır'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından Ispartalı yatırımcılara plaketleri verildi.

Törende birden fazla kategoride plaket alan işadamı Şevket Demirel, ''Kalkınma hamlesinde çok sayıda askerin var olduğunu görmek beni çok mutlu etti'' dedi.