Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

İSTANBUL (A.A) - 10.12.2010 - Pekarun, gazetecilerle bir araya geldiği sohbet toplantısında, 2010 yılında Grupta ve sektörde yaşanan gelişmeleri değerlendirerek, gelecek yıla ilişkin hedeflerini paylaştı.

Lastik Takviye Malzemeleri ve Otomotiv Grubu'nun Sabancı Holding'in sanayi alanında satış ve karlılıkta ön sıralarda olan iş kolları arasında yer aldığını belirten Pekarun, Kordsa Global, Brisa ve Temsa'nın bu gruba dahil şirketler olduğunu söyledi.

Üç firmanın da yerli, kendi markaları olduğunu belirten Pekarun, Lastik, Takviye Malzemeleri ve Otomotiv Grubu'nun bu yıl cirosunun yaklaşık 3 milyar lira olmasını beklediklerini bildirdi.

Pekarun, bunun iyi bir ciro anlamına geldiğini ve yaklaşık yüzde 20'lik büyümeyi ifade ettiğini söyledi.

Grubun şirketlerinin toplam yatırımının bu yıl 70 milyon doları aşmasının beklendiğini, bunun ağırlıklı olarak kapasite artışları ve iyileştirme yatırımlarını içerdiğini anlatan Pekarun, grubun 2011 beklentisine ilişkin olarak ise şunları kaydetti:

''Yaklaşık 4 milyar lira ciro bekliyoruz. Bu da güzel bir rakam. Bu üç şirketimiz de krizde ciddi düşüş yaşayan segmentlerde oldukları için bunlar önemli iyileşmeler. Yatırım olarak 3 şirketimizin 2011 yılında yaklaşık 110 milyon dolar yatırım yapması bekleniyor. 3 şirket de Ar-Ge'ye önem veren şirketler. Dolayısıyla bu 2011 yılındaki satış artışında önemli pay yeni ürün satışlarından da kaynaklanacak. Toplam 8 bin 600 çalışanımız var. 5 bin 300'ü Türkiye'de geri kalan yurt dışındaki fabrikalarımızda.''



-SABANCI TEMSA'DA KARARLI...-

Otobüste iddialı olduklarını dile getiren Pekarun, Temsa'nın iddiasının yıllardır devam ettiğini, kendi markasıyla faaliyet gösterdiği yüzde 100 yerli sermayeli bağımsız Türk markası olduğunu ifade etti.

Pekarun, Avrupa'da ve birçok ülkede Temsa otobüslerinin görülebileceğini belirterek, Almanya, Fransa gibi ülkelerde yüzde 5 payları bulunduğunu bildirdi.

Ar-Ge ve yeni ürüne yatırım olduğunu hatırlatan Pekarun, özellikle şehir içi otobüsleri Avenue'nun önemli olduğunu, daha şimdiden Malatya ve Adana belediyelerine satış yapıldığını, bu aracın önümüzdeki dönemlerdeki ihalelerde de önemli bir oyuncu olacağını kaydetti.

Pekarun, Avenue'nun İngiltere'nin Leeds şehrinde de çalıştığını, bunun da gelişmiş Avrupa pazarlarında yer alma açısından ümit verici bir gelişme olduğunu ifade etti.

Temsa'nın daralan otobüs pazarına adapte olmak için ciddi bir yeniden yapılanma süreci gerçekleştirdiğini belirten Pekarun, hedef pazarlara odaklandığını, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Benelüks ağırlıklı pazarları bulunduğunu söyledi.

Bunun dışında yeniden yapılanma süreci sonuçlanırken Üst Yönetici (CEO) Tamer Ünlü'nün bu ekiple birlikte çalışmaya başladığını hatırlatan Pekarun, Temsa'da etkin üretim yapmayı hedeflediklerini anlattı.

Pekarun, önümüzdeki dönemde Türkiye'deki iyileşmenin önemli olduğunu, ancak hedef pazarlardaki yeni ürünlerle satışlarını artırmayı planladıklarını, yurt içindeki otobüs ihalelerinde yerli otobüs alımının teşvik edilmesinin de kendileri için önemi bulunduğunu vurguladı.



-TEMSA'DA HEDEF HALKA AÇILMAK...-

Mehmet Pekarun, Temsa'ya ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Temsa'nın satışı konusunun gündeme geldiğini hatırlatan bir gazetecinin, Sabancı Holding'in otomotiv konusundaki duruşuna ilişkin sorusu üzerine, şunları anlattı:

''Temsa hafif kamyonda çok başarılı. Otobüs işi ise çok kararlı olduğumuz, yatırım yaptığımız ve devam ettiğimiz işimiz. Orada çok büyük potansiyel var ama pazarların geri gelmesi önemli olacak. Otomotiv sektörü de iş modelini yeniliyor. Piyasa var, pazar var ama nasıl daha karlı, verimli üretim yaparsınız bu önemli... Temsa da bu yeni yapılandırma sürecinden geçiyor. Dolayısıyla bizim otomotiv işimiz ağırlıklı olarak otobüs ve hafif kamyon olduğu için biz buralarda çok iddialıyız, iddiamız devam ediyor. Temsa ile ilgili Sabancı Holding'in ana stratejilerini konuşurken Sabancı Holding Üst Yöneticisi Zafer Kurtul şirketleri halka açmaktan bahsetti. Halka açılmayan şirketlerimizden birisi de Temsa Global, dolayısıyla Temsa Global'deki şu andaki net stratejimiz otobüste büyümek, başarılı olmak. Hafif kamyonda iyi bir pozisyonumuz var, bunu devam ettirmek istiyoruz. Otomotivin bu kısmında biz iddialıyız, bunu gerçekleştirip Temsa gibi bir şirketimizi halka açmak, bizim yakın zamandaki en büyük hedefimiz olacak.''

Pekarun, yeniden yapılandırma kararı öncesinde herhangi bir satış kararının olup-olmadığı yönündeki bir soru üzerine ise otomotiv sektöründe stratejik ortaklık yapmayan firmanın zor duruma düştüğünü söyledi.

Sektörde mutlaka stratejik ortaklığa bakılması gerektiğinin altını çizen Pekarun, ''Belki satın almada, belki dizaynda bunu yapıyorsunuz ki başarı sağlayabilesiniz. Temsa gibi bir şirket zaten başka firmalarla konuşmuyorsa orada bir sorun vardır'' dedi.



-''TEMSA BİZİM EN ÖNEMLİ İŞLERİMİZDEN BİRİ''-

Temsa'da bir yönetim değişikliği olduğunu hatırlatan Pekarun, yönetim değişikliği sırasında böyle şeylerin farklı şekilde yorumlanabildiğine dikkati çekti.

Pekarun, stratejik ortaklığın illa bir şirketle evlilik anlamına gelmediğini dile getirdi. Bir firmanın kapasite fırsatı olduğunda, bunu değerlendirmek için bir firma ile rekabet açısından mantıklı bir ortaklık yapabileceğini söyledi.

Pekarun, Temsa'nın enerjisini, yetkinliğini büyük pazarlarda etkin olma konusunda kullanacağını ifade etti.

Halka arz konusunda bir soru üzerine Pekarun, halka arzı kısa vade olarak düşünmemek gerektiğini dile getirdi.

Pekarun, ''Temsa yüzde 100 Sabancı Holding şirketi olarak devam edecek mi?'' şeklindeki soruyu ise ''Şu anda bizim en önemli işlerimizden biridir ve biz buna kararlı bir şekilde gerekli yatırımı yapıyoruz ve arkasında da duruyoruz'' şeklinde yanıtladı.

''Eğer biri size gelip teklif yaparsa Temsa'yı satar mısınız?'' şeklindeki soruyu ise Pekarun, ''Şu anda bu kadar kapasitesini yükseltme potansiyeli olan bir şirketi kim satar? Kimse satmaz'' diye cevapladı.

Pekarun, bir soru üzerine, Amerika'da başarılı bir firmanın Temsa'nın ürünü ile ilgilendiğini belirterek, ''Eğer biz o firmaya toplam maliyet olarak arkasında durabileceğimiz bir ürün yapabilirsek, yaparız. Daha odaklı gideceğiz ama arkasında güzel kanal olan bir fırsat görürsek bu bizim için bir fırsattır'' dedi.



-BRİSA-



Mehmet Pekarun, Brisa'nın Türkiye'de lastikte pazar lideri olduğunu, Bridgestone ve Lassa markaları bulunduğunu hatırlattı.

Lastikte ham madde konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığını anlatan Pekarun, fiyatlarda artış olduğunu, bunun 2011 yılında da yaşanacağını kaydetti.

Bütün bunlara rağmen Brisa'nın yaklaşık yüzde 20'lik bir ciro artışıyla 2010 yılını 960 milyon lira bir ciroyla bitirmeyi öngördüğünü bildiren Pekarun, Bridgestone ortaklığının verdiği güçle önümüzdeki dönemde yeni ürünleri pazara sunarak hizmete devam edeceklerini kaydetti. Pekarun, Türk markası Lassa'ya da yatırım yaptıklarını, ihraç pazarlarında önemli başarılar kazandıklarını söyledi.

Yenilikçi uygulamalarına da değinen Pekarun, Brisa'nın kasım ayında ABD'li lastik kaplama şirketi Bandag'ın Türkiye operasyonlarını Bridgestone Avrupa'nın iştiraki Bandag A.G'den satın alma konusunda mutabakata vardığını hatırlattı.

Pekarun, ''Brisa 2011 yılında cirosunu yaklaşık 1,2 milyar liraya yükseltmeyi hedefliyor. Bunu da ağırlıklı olarak yenilikçi satış ve pazarlama uygulamalarıyla gerçekleştirecek'' dedi.

Brisa'nın Bridgestone'daki en başarılı tedarik bazlarından biri olmak gibi bir hedefi bulunduğunu ifade eden Pekarun, toplam maliyette ve bu pazardaki piyasa şartlarına göre Brisa'nın Bridgestone içinde başarılı bir şirket olduğunu kaydetti.



-KORDSA GLOBAL-



Kordsa'nın biraz daha görünmez bir başarı hikayesi olduğunu ifade eden Pekarun, Kordsa'nın naylon ve polyester bazlı üretimde dünya lideri olduğunu bildirdi.

Kordsa'nın 2010 yılında ciddi talep iyileşmesinin yanında ham madde sıkıntıları yaşandığını belirten Pekarun, buna rağmen bu yıl cirosunu 1,3 milyar liraya çıkardığını, bunun da yüzde 25'lik iyileşme anlamına geldiğini söyledi.

Pekarun, Kordsa'nın ciddi olarak çift kutuplu pazar dinamiğini yaşadığını belirterek, yaygın bir satışı olan şirket olduğunu söyledi.

Kordsa'nın büyümesinin ağırlıklı olarak Asya'da olduğunu belirten Pekarun, Asya'daki en büyük tesisleri olan Endonezya'da ciddi bir polyester yatırımları olduğunu, yaklaşık 20 milyon dolarlık bir yatırımı gerçekleştirdiklerini, 2011 yılında bunun üretime geçeceğini kaydetti.

Pekarun, önümüzdeki dönemde Kordsa'nın Asya'da karlı büyümeye devam ederken gelişmiş coğrafyalardaki tesislerinde de hem kapasite kullanımını hem de verimliliğini artırarak rekabetçi yapısını güçlendirmeyi hedeflediğini bildirdi. Pekarun, ''2011 yılı için ciro ve pazar şartları olarak baktığımızda ne kadar dünya ekonomisinde bazı belirsizlikler de olsa olumlu bir trend görüyoruz'' dedi.

Sanayi Strateji Belgeleri konusunda beklentilerin sorulması üzerine Pekarun, böyle çalışmalarda yeni yatırımlar konusunda teşvik boyutunun ne olacağı konusu ile enerjideki maliyetin düşürülmesinin önemli olduğunu altını çizdi.

Pekarun, Ar-Ge Merkezinde krizde kaybedilen istihdamın ne zaman geri alınabileceğinin sorulması üzerine ise Ar-Ge'de istihdam olarak bulunmaları gereken noktada olduklarını bildirdi.