Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

İSTANBUL (A.A) - 07.02.2011 - İstanbul Demir Çelik İhracatçıları Birliği (İDÇİB) Başkanı Namık Ekinci, Mısır'daki olayların diğer yerlere sirayet etmesi halinde bunun, Türk demir çelik sektörünü olumsuz etkileyeceğini bildirdi.

Ekinci, sektörün 2010 yılı ihracat rakamlarının değerlendirildiği toplantıda yaptığı konuşmada, Türk demir çelik sektöründe bugün 27 ham çelik üreticisi tesisin faaliyet gösterdiğini, 200 civarında haddehanenin üretim faaliyetlerini sürdürdüğünü, sektörün doğrudan ve dolaylı olarak 200 bin kişiyi istihdam ettiğini ve 7,5 milyar dolar civarında doğrudan katma değer yarattığını söyledi.

Demir çelik sektörünün 2008'de 19,5 milyar dolarla toplam ihracatın yüzde 15'ini, 2009'da 11 milyar dolar ve 2010 yılında 12,3 milyar dolar ile ihracatın yaklaşık yüzde 11'ini gerçekleştirdiğini ifade eden Ekinci, geçen yıl yassı çelik alanında yapılan yeni yatırımlarla sektörün üretimini yüzde 15,2 artırarak 25,3 milyon tondan 29,1 milyon tona çıkardığını anlattı.

Türk demir çelik sektörünün, dünya çelik üreticileri arasında 10'uncu, Avrupa'da ise Almanya'nın ardından 2'nci sıradaki yerini koruduğunu belirten Ekinci, 2000 yılında 14,3 milyon tonluk ham çelik üretimi ile dünyada 17'nci, Avrupa'da ise 6'ncı büyük çelik üreticisi konumunda bulunan Türkiye'nin, 2000-2010 yılları arasında üretimini yüzde 103, üretim kapasitesini de yüzde 196 oranında artırdığını kaydetti.

Sektörün son yıllarda başlattığı yassı çelik ürünlerine yönelik yatırım atağı sonucunda 2013'ten itibaren iç talebi karşılayacak miktarda yassı ürün üretir duruma gelmeyi hedeflediğini dile getiren Ekinci, şöyle dedi:

''2010-2015 yıllarına dair projeksiyona baktığımızda yassı mamul üretimindeki yeni yatırımlarla 2015 yılında yassı üretimini 14 milyon ton seviyesine çıkarak 2013 yılından itibaren yassı ve yapısal çelik ihtiyacının iç piyasadan tedarik edilmesi ve 2015 itibariyle toplam üretim kapasitesinin 55 milyon tona ulaşması beklenmektedir. 2023'te dünya demir çelik ihracatının 2 kat daha artarak 1 trilyon 350 milyon dolara, Türkiye'de ise 55 milyar dolar büyüklüğe ulaşması öngörülüyor.''



-''İHRACATIMIZDA EN FAZLA DÜŞÜŞ YAŞANAN ÜLKE MISIR OLDU''-



Namık Ekinci, 140'ın üzerinde ülkeye ihracat yaptıklarını, 2010 yılında en çok ihracatın sırasıyla BAE, Irak ve Suudi Arabistan'a yapıldığını, ihracatta en fazla düşüş yaşanan ülkenin Mısır olduğunu, bu ülkeye ihracatın 3 milyon tondan 1 milyon tona gerilediğini, bunun, o ülkedeki üreticilerin haksız rekabet gerekçesiyle antidamping davaları açmasından kaynaklandığını, bununla ilgili mücadelelerinin sürdüğünü, en fazla ihracat düşüşü yaşanan ülkelerde Mısır'ı Cezayir, Yemen ve Vietnam'ın izlediğini kaydetti.

Ekinci, şunları söyledi:

''İhracat performansında bu yılın ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre Mısır, 3'üncü sırada yer aldı. Yüzde 23 artış oldu. Mısır, Türk demir çelik sektörü için önemli bir ülke. Oradaki bu karışıklık, biraz sabırla beklememiz gerektiren bir durumdur. Bu karışıklık diğer yerlere doğru sirayet ettikçe bizim demir çelik sektörüne olumsuz etkileri olacaktır.''

2011 yılına umutlu baktıklarını ifade eden Ekinci, ''İç ve dış piyasada olumlu gelişmeler beklemekteyiz. Mamul birim fiyatlarında yüzde 10 civarında artış beklemekteyiz. İhracat rakamımızın 20 milyon tona çıkacağını beklemekteyiz. Umudumuz, 16 milyar dolarlık ihracat yapabilmektir'' dedi.



-''(MISIR'DAKİ OLAYLAR) BİR AN ÖNCE BİTMESİ İÇİN DUA EDİYORUZ''-



Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ekinci, Mısır'daki olayların, sektörün ihracatına etkisine değinirken, ''Geçen yılın ocak ayı ile bu yılın aynı ayını karşılaştırdığımızda Mısır'a yapılan ihracatta önemli bir artış var. 81 bin ton, 55 milyon dolar... Bu sıralarda fazla bir hareket beklemiyoruz'' diye konuştu.

Ekinci, hurda ithalatına ilişkin bir soru üzerine, Türkiye'nin yaklaşık 22 milyon ton hurda tükettiğini, bunun 5,5-6 milyon tonunun ülke içinden aldığını, geri kalanını ithal ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

''Burada serzenişte bulunulan konu; biz hem büyük ithalatçıyız hem de ihracatçılar üzerinde hakimiyet kuramıyoruz. Biz birbirimizle rakip değiliz, rakibimiz dünya ülkeleridir. Maliyetlerimizin düşürülmesi lazım. Bunun için girdi birim fiyatlarının düşürülmesi gerekiyor. En büyük girdi hurda, sonra da enerji geliyor. Yurt içi haksız rekabete fırsat vermeyecek şekilde dışarıdaki hurda ihracatçısı olan ülkelerle mücadelemizi sürdüreceğiz.''

İDÇİB Başkan Yardımcısı Serdar Koçtürk de Mısır'la ilgili problemin Türk demir çelik sektörü için önemli olduğunu, Mısır'ın, 2009 yılında Türkiye'nin en büyük pazarı olmasına karşın, geçen yıl bu ülkeye yapılan ihracatın düşerek 1 milyon tona kadar gerilediğini ifade etti.

Koçtürk, şöyle konuştu:

''Şu an sorun büyük... Gemiler, Mısır'a gitmek istemiyor. Limanlarda sorunlar var. Şubat-mart-nisan döneminde bu sorun çözülmezse Türkiye açısından çok önemli... Bunu demir çelik sektörüne yönelik ciddi bir tehdit olarak görüyorum. 2010 yılında ilk 5 pazarımız Arap ülkeleriydi. Arap ülkelerine bunun yansımalarını, sıçramalarını görüyoruz. Oradaki ithalatçıların, tüccarların risklerini yönetmek adına alımlarını ertelediklerinin teşhisini koyduk. Bu bölgelerde talep düşüşü var. Bir an önce bitmesi için dua ediyoruz.''