Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kısa vadeli tahvillerin en yüksek getiriye sahip olduğu Almanya'da bu durum, başbakan Angela Merkel'in de Avrupa'nın kurtarma fonunu artırmayı düşündüğü sırada elini hafifletiyor.

Almanya'nın 2 yıl vadeli tahvillerinin getirisi ile hazine tahvillerinin arasındaki fark, geçtiğimiz hafta 87 baz puana yükselerek, Ocak 2009'dan bu yana en yükseğe işaret etti. Benzer tahviller arasındaki bu fark, yatırımcıları Euro cinsinden varlıklara yönlendirdi. Avrupa'nın ortak para birimi, 9 gelişmiş ülkenin para birimlerinin yer aldığı sepete karşı, 10 Ocak'ta gördüğü 8 yılın en düşük seviyesinden yüzde 2.8 yükseldi.

Önceki ay Bloomberg'in yaptığı ankette yatırımcılar, önümüzdeki 5 sene içinde en azından bir ülkenin Euro Bölgesi'nden çıkacağını düşünürken, traderlar ise bloğun bölüneceğini öngörmüştü. Spekülatörler ise Almanya Başbakanı Merkel'in 4 Şubat'ta rekabeti artırmak üzere görüş birliğine varıldığını açıklaması üzerine, Euro üzerindeki tahminlerini Ekim'den bu yana en yüksek seviyeye çekti.

Londra'daki Aviva Investors'un Döviz yöneticilerinden Pierre Lequeux, Merkel'in duruma hakim olduğunu belirterek, Almanya başbakanının, ülkesinin Euro sayesinde sağladığı kazançların bilincinde olduğunu söyledi. Lequeux, "enflasyonu idare etmenin ve kontrol altına almanın da tek yolu Euro'nun güçlenmesine çalışmaktan geçiyor. İlk çeyrekte Euro değerlenecektir" dedi.