Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadelileri, şirket birleşme ve satınalmalarının yatırımcı iyimserliğini artırması sornası yükseldi. Vadelilerdeki bu artışlar, Dow Jones endeksinim altıncı gün üst üste ralli yapabileceğini işaret ediyor.

Laboratuvar ekipmanları üreticisi Beckman Coulter Inc., Danaher Corp.'un şirketi 6.8 milyar dolara satın alma konusunda anlaşmaya varması sonrası yüzde 9.8 değer kazandı. Pride International Inc., Ensco Plc'nin şirketi 7.3 milyar dolara satınalacağını duyurması sonrası yüzde 16'lık bir ralli yaptı. Biyoteknoloji şirketi Genzyme Corp., Sanofi-Aventis SA'nın şirketi 19.2 milyar dolara almaya uğraşması ile birlikte yüzde 1.4 değer kazandı.

Mart vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeksi New York saati ile 08:40'ta yüzde 0.3 yukarıda 1,311.7 puan seviyesinde seyrediyordu. Gösterge endeks geçen hafta, iki haftalık düşüşün ardından yüzde 2.7 yükselmişti. Dow Jones vadeli kontratı ise 27 puan ya da yüzde 0.2 yukarıda 12,072 puan seviyesindeydi.

New York merkezli Silvercrest Asset Management Group'un başkan yardımcısı Stanley Nabi, "Hayvan ruhu geri dönüyor. Şirketlerin çok fazla nakdi var ve bunlar diğer şirketlere bakmaya devam etmeli. Daha fazla şirket birleşme ve satınalmaları göreceğiz. Bu durum ekonomiye yönelik iyimserliğin bir göstergesi. Bu da hisse senetleri için olumlu bir gelişme" dedi.

Şirket karlarının iyi çıkması, Amerika ve Çin'de imalat sanayiinin genişlemesi ve ABD'de işsizlik oranının beklenmedik şekilde düşmesinin Mısır'daki protestoların olumsuz etkisini gidermesi sonrası, geçen hafta, Haziran 2008'den bu yana ilk kez 12,000 puanın üzerinde kapandı. 10 Ocak'tan bu yana karlarını bildiren S&P 500 endeksindeki şirketlerin yaklaşık dörtte üçü analistlerin tahminlerinden daha iyi kar açıkladı.