Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

LAHEY (A.A) – 07.02.2011 - Hollanda'da "toplumda Müslümanlara karşı kin ve nefrete yol açtığı" iddiasıyla yargılanan aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders;ın, geçen Ekim ayında reddi hakim talebinin kabul edilmesi üzerine ara verilen mahkemesi bugün yeniden başladı.

Wilders ve avukatı Bram Moszkowicz;in hazır bulunduğu duruşmada, yeni hakimler görev aldı.

Yargılamanın usulüne ilişkin yapılan bugünkü duruşmada Wilders ve avukatı Moszkowicz, yeni hakimler atandığı için davanın yeni baştan görülmesini istedi. İddia makamı, bu isteğin yasalara uygun olduğunu dile getirdi.

Moszkowicz, ayrıca bir önceki mahkemede az sayıda şahidin dinlendiğini belirterek, başka şahitlerin dinlenmesini istediklerini söyledi.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde söz alan Wilders ise, "bir ideoloji olarak gördüğü İslam;ın Hollanda ve Avrupa;nın ifade özgürlüğünü tehdit ettiğini ve mücadelesinin buna karşı olduğunu" ileri sürerek, beraatını istedi.

Özgürlükler için yüzyıllarca mücadele verildiğini ifade eden Wilders, bir milletvekili olarak özgürlüklerini tehdit eden ideolojilerle mücadelede sorumluluğu bulunduğunu ileri sürdü.

Wilders;ın konuşmasından sonra mahkeme başkanı, duruşmanın 14 Şubat Pazartesi gününe ertelendiğini bildirdi.

İddianameyi hazırlayan savcılar, geçen Ekim ayında yaptıkları değerlendirmede, Wilders'in beraatini istemişlerdi.

Wilders yargılama sonunda suçlu bulunursa 1 yıl hapis ya da para cezasına çarptırılabilecek.