Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mısır'da tırmanan gerilimin azalması ve ABD'de artan stokların dünyann en büyük ham petrol tüketicisi olan ülkede talebin azaldığına işaret etmesiyle petrol bir haftanın en düşük seviyesinden işlem gördü.

Vadeliler, dün Mısır'da hükümetle muhalefetin görüşmeleriyle yüzde 1.7 geriledi. Enerji Bakanlığı'nın açıklaması öncesinde Bloomberg'in verilerine göre, ABD'de ham petrol stokları dördüncü haftada arttı. Batı Texas tipi ham petrolün dağıtım noktası olan Cushing, Oklahoma'daki stoklar 2004'ten beri en yüksek seviyeye geldi.

Melbourne'deki National Australia Bank Ltd.'de enerji ekonomisti olan Ben Westmore, fiyatlardaki düşüşü Oklahoma'daki yüksek stoklar ve Mısır'da yatışan gerilim olarak açıkladı.

Mart kontratın varili, Nymex elektronik işlemlerde 18 sent düşüşle 87.30 dolar oldu. Dün, kontrat 87.48 dolardan kapanarak 27 Ocak'tan beri en düşük seviyeye indi. Fiyatlar, 7 Şubat'ta sona eren haftadan beri yüzde 5.1 düştü ve geçtiğimiz yıl yüzde 21 yükseldi.

Mart vadeli Brent tipi ham petrolün varili ise Londra merkezli ICE Futures Europe'ta dün yüzde 0.6'lık düşüşten sonra değişmeyerek 99.25 dolarda kaldı.

Yarın açıklanacak rapor öncesinde Bloomberg'in verilerine göre, ABD'de ham petrol stokları, 4 Şubat'ta sona eren haftada 2.25 milyon varil arttı. Amerikan Petrol Enstitüsü'nün de bugün kendi raporlarını açıklaması bekleniyor.