Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya paraları Tayvan Doları ve Filipin Pezosu öncülüğünde yükseldi. Dün açıklanan verilere göre, Endonezya ekonomisi son çeyrekte son 6 yılın en hızlı büyümesini kaydetti. Hindistan ise Mart'a kadar sürecek olan mali yıl içinde yüzde 8.6'lık büyüdüğünü öngörüyor. Bloomberg, Güney Kore Merkez Bankası'nın faiz artırmasını beklerken, Tayland, Hindistan ve Endonezya bu yıl içinde enflasyonu önlemek için faizlerini yukarı çekti.

"Endonezya'nın verilerinden ve Hindistan'ın büyüme tahmininden de anlaşılacağı gibi, Asya ekonomisi sağlam görünüyor. Bu da bölge paralarını destekliyor" diyen Dai-ichi Life Research Institute Inc.'in ekonomistlerinden Tohru Nishihama, faiz artırım beklentilerinin de para birimlerini değerlendirdiğini söyledi.

Filipin Pezosu, ABD Doları karşısında yüzde 0.3 yükselerek 43.505'ten işlem gördü. Endonezya rupisi yüzde 0.3 değerlenerek 8,931 seviyesine çıkarken, Güney Kore Wonu da yüzde 0.3 kazançla 1,104.25'e yükseldi. Tayvan Doları ise 1997'den bu yana ilk kez 29 NT$ eşiğini geçerek yüzde 1 değer kazandı ve 28.908'den işlem gördü.

Endonezya Rupisi, ülkenin GSYİH'sının son çeyrekte yüzde 6.9 büyüdüğünü açıklaması üzerine, neredeyse son 3 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Endonezya Merkez Bankası, 4 Şubat'ta faizlerini artırarak yüzde 6.50'dan 6.75'e yükseltmişti.