Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ATİNA (A.A) - 08.02.2011 - Euro grubu başkanlığını yürüten Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker, ''Euro'nun tehlikede olmadığını ve hayatta kalmayı sürdüreceğini'' söyledi.

Yunanistan'ın başkenti Atina'yı ziyaret eden Juncker, Başbakan Yorgo Papandreu ile biraraya geldi. Yunan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu ile Dışişleri Bakanı Dimitri Druças'ın da hazır bulunduğu görüşme sonrasında, Juncker ile Papandreu basına açıklama yaptı.

İkili, temaslarında uluslararası ekonomik kriz, Kıbrıs, kaçak göç, Ortadoğu'daki gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını bildirdi.

Avrupa'daki bazı ülkelerin borç krizi yaşadığını belirten Juncker, hiçbir ülkenin Avro kuşağı dışında kalması gibi bir durumun sözkonusu olmadığını, gerek Euro gerekse Yunanistan'ın hayatta kalacaklarını vurguladı.

Şubat-Mart aylarında borç sorununa etraflıca bir çözüm bulunacağını kaydeden Juncker, ''Kriz ortaya çıktığında Yunanistan'a dayanışmada bulunulması yolunda yükümlülük aldım ancak dayanışma tek yol değil. Yunanistan gerekenleri ciddiyetle ve tutarlı önlemlerle yapıyor'' diye konuştu.

Halkın fedakarlıkları ile yaşanan güçlükleri bildiğini belirten Juncker, ''hernekadar durum zor, alınan önlemler ağır olsa da gelecek neslin düşünülmesi gerektiğini'' kaydetti.

Juncker, Yunanistan'ın borç ödeme süresinin uzatılmasından yana olduğunu da dile getirdi.

AB'deki rekabet müzakereleri konusuna da değinen Juncker, ''Yunanistan'ın Euro'ya girmesi sonrasında rekabette bir kayıp yaşadığını bunun da düzeltilmesi gerektiğini'' söyledi.

Juncker, ''Fransa ile Almanya bir öneride bulundu. Yunanistan ile Lüksemburg rekabet ortamının iyileşmesi taraftarı ancak son Konsey toplantısından tatmin olmadık. Almanya ile Fransa'nın önerileri inceleniyor. 'Çocuk doğduğunda' değerlendireceğiz'' dedi.

Sorular üzerine Yunanistan'da daha fazla ekonomik önleme gidilmesi olasılığına da atıfta bulunan Juncker, ''Reformların yalnızca borç ile ilgili olmadıklarını, Avrupa'ya uyumun sözkonusu olduğunu'' belirtti.

Juncker ayrıca, ''Avrupa'da bazı 'budalalar' hariç herkesin Yunanistan'a beğeniyle baktığı'' değerlendirmesinde de bulundu.

Öte yandan, Başbakan Papandreu ise, Juncker'e, gerek Lüksemburg Başbakanı gerekse Euro Grup başkanı olarak Yunanistan'ın krizden çıkması yolundaki çabalarına verdiği destek dolayısıyla teşekkür etti.

''Yunanistan'ın, Yunan halkının fedekarlıklarını destek alarak, sorumluluklarını yerine getirebileceğini kanıtladığını'' belirten Papandreu, ''Avrupa'nın da özellikle borç krizi ile alakalı gerekli kararları alması gerektiğine'' işaret etti.

Rekabet ile ilgili de konuşan Papandreu, ''Toplu bir çözüm istendiğini, rekabetin iyileştirilmesinin, bütçenin doğru kullanımı, Avrupa mekanizması kasasının desteklenmesini de kapsadığını, bunların Euro'nun istikrarında yardımcı unsur olacaklarını'' vurguladı.

Ülkedeki mali krize değinen Papandreu, Yunan halkından alınan komutla köklü değişikliklere gidildiğini vurguladı ve ''Borç ve bütçe açığı nedeniyle, ülkenin kurtuluşu hedefiyle, acil önlemler aldık. Kapalı meslekler, sağlık, eğitim, yerel yönetimler ve şeffaflık konularında değişikliklere gitmek ve ülkeyi değiştirmek hedefimiz. Bu değişikliklerin ise acil önlemler ile bağlantısı yok. Verilen mesaj, Yunanistan'ın doğru yolda ilerlediği ve Yunanlı vatandaşların geleceğe umutlu bakması gerektiğidir'' dedi.

Kaçak göç ile mücadele konusuna da değinen Papandreu, Lüksemburg'un Yunanistan'ın çabalarını desteklediğini belirtti.