Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'daki hisseler otomotiv üreticilerindeki düşüşle gerilerken, Toyota'nın beklentinin üzerinde kazanç açıklamış olması, kazançlara öncülük etti.

Satışlarının yüzde 22'sini Çin'de gerçekleştiren kazı makinaları üreticisi Komatsu Ltd., yüzde 1.3 değer kaybetti. Japonya'nın en büyük 2. üreticisi Mitsubishi Estate Co., Tokyo'daki ofis boşluk oranının Ocak'ta yükseldiğini açıklaması üzerine yüzde 1.6 düştü. Dünyanın en büyük otomotiv üreticisi Toyota Motor Corp., şirketin beklentinin üzerinde gelen kâr rakamları sonrasında yüzde 4.4 artış kaydederken, rakibi Honda Motor Co. da yüzde 1.4 değerlendi.

Tokyo'daki Shinkin Asset Management Co.'nun yatırımcılarından Naoki Fujiwara, Çin'in faiz artışlarının Japon hisselerinin hızını keseceğine yönelik endişeye dikkat çekti.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.2'lik düşüşle 10,617.56 puana geriledi. Daha geniş kapsamlı Topix endeksi ise ufak bir değişiklikle 943.87 puan oldu.

Komatsu Ltd.'in hisseleri yüzde 1.3 oranında kayıpla 2,506 Yen'den işlem görürken; Asya'nın en büyük traktör üreticisi Kubota Corp.'un hisseleri de yüzde 1.6'lık düşüşle 884 Yen'e geriledi. Kazancının yüzde 35'ini Asya'dan sağlayan Toshiba Machine Co. da yüzde 5.3 değer kaybetti.

Çin Merkez Bankası dün 1 yıl vadeli borçlanma vadelerini çeyrek puan artırarak, faizleri yüzde 6.06'ya yükseltti. Nikkei 225 Endeksi pek değişiklik göstermedi; Çin'in Şangay Bileşik Endeksi ise yüzde 0.9'a varan düşüş kaydetti.