Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası dün 1 yıl vadeli borçlanma maliyetlerini çeyrek puan yükselterek yüzde 6.06'ya; mevduat faizlerini ise yüzde 3'e çekti. Kore Merkez Bankası'nın da bu hafta, bir ay içinde ikinci kez faiz artırımına gideceği düşünülüyor. Hinditsan, Tayland ve Endonezya ise bu yıl enflasyon önlemleri kapsamında faizlerini artırdılar.

Tayland, Güney Kore ve Endonezya'da tüketici fiyatlarındaki artış hızının, hedeflerin üzerinde olmasından ötürü, faiz artırımlarının arkasının geleceğini belirten Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd.'in üstdüzey analistlerinden Minori Uchida, " faiz artışlarına ek olarak, para birimlerinde de bir miktar izin vereceklerdir" yorumunda bulundu.

Yuan, Dolar karşısında yüzde 0.16 değer kazanarak 6.5830'dan işlem gördü. Tayvan Doları yüzde 1.4'lük kazançla 28.77'ye yükselirken, Güney Kore Wonu da yüzde 0.1 değerlenmeyle 1,103.90 oldu.

Çin'in para birimi 14 Ocak'taki faiz artırımından bu yana değer kazandı. Çin'de önümüzdeki hafta açıklanacak olan TÜFE rakamlarının yıllık bazda yüzde 5.3'e çıkmış olması bekleniyor. Bu da 2008 Temmuz'undan bu yana Çin'in kaydettiği en büyük enflasyon oranı olacak.