Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

"Özel Çekim Hakkı (SDR) değerlendirmelerini ve sepete yeni para birimleri ekleme kriterlerini görüşüyoruz" diyen IMF direktörlerinden Naoyuki Shinohara, hedef bir tarih ya da karar belirlemiş olmadıklarını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Dimitry Medyedev, geçtiğimi ay Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin paralarının da SDR sepetine eklenmesi gerektiğini ifade etmişti. ABD Başkanı Barack Obama yönetimi ise Ocak ayında, uzun vadede Yuan'ın sepete eklenmesine destek verdiklerini belirtmişti.

IMF ise Kasım ayında, Yuan'ın SDR sepetinin "serbest kullanım" kriterine uymadığına dikkat çekmişti. Fon, bu görüşmelerinde para birimi seçerkenki kriterlerini de gözden geçireceğinin sinyalini verdi.

Shinohara, G 20 ülkelerinin liderlerinin, SDR'nin uluslararası para sistemi üzerindeki rolünü de yılın ilerleyen zamanlarında tartışabileceklerini söyledi.

IMF, Kasım ayında ABD Doları'nın yüzde 44 ağırlığını da yüzde 41.9'a çekmişti. Aynı günlerde Yen'in ağırlığı yüzde 11'den yüzde 9.4'e düşürülürken, Euro'nunki ise yüzde 34'ten yüzde 37.4'e çıkarılmıştı.