Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bugün yurt dışı piyasalarının seyrini belirleyen en önemli faktör, dün Çin'in son 5 ayda 3'üncü kez faiz artırması oldu. Faiz artırımının arkasından Asya ve Avrupa Borsaları kayıplara geçti.

Yurt içinde ise faiz yüzde 8.65 seviyesine gelerek 9 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Dolar/TL ise 1.58'e yükseldi.

Yurt içi ve yurt dışında faizlerin yükselmesine dair Bloomberg HT'ye değerlendirmede bulunan Autonomy Capital Fon Yöneticisi Hakan Kalkan, ABD'de faiz hadleri artmaya devam ederse, içeride de sıkılaştırmaya giden Merkez Bankası'nın (MB) etkisiyle bono faizlerinde bir miktar daha yükseliş olabileceğini belirtti.

"Parasal sıkılaştırmanın devam etmesi, Türk Lirası'nda satışları dengeleyecek"

Hakan Kalkan, Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kaybetmesinin MB'nin  yaptıklarının yerli ve yabancı piyasa tarafından anlaşılmamasının etkisi olduğunu söyledi. Kalkan, "Bunun MB'nin isteyerek yaptığı bir politika olduğunu görüyoruz. Ondan dolayı piyasada risk priminin bir miktar yükselmesi anlayışla karşılanmalı ancak parasal sıkılaştırmanın önümüzdeki dönemde devam edecek olması Türk Lirası'nda satışları dengeleyecek diye düşünüyorum." dedi.

Akbank'ta Faiz Trading Masası  Müdürü olan Aktan Açıkgöz ise, kısa ve orta vadede bonolora gelen satışların benchmark'ı etkilediğini belirterek "Genelde lokal satışlar olduğunu görüyoruz. Benchmark (gösterge faizi) tarafında yabancı ilgisi de çok değil. 5 ve 10 yıl vadelerde çok satıcı yok. Bu nedenle curve (getiri eğrisi) daha yatay düşüyor denilebilir" dedi.

"Faizdeki yükselişin temel sebebi MB'nin para politikası"

ABank ekonomisti Serdar Şenol ise faizdeki yükselişin temel sebebi olarak, MB'nin sıkılaştırıcı para politikası uygulamasını gösterdi. Şenol, "Son munzam karşılık artışıyla birlikte piyasadan 22 milyar TL'ye yakın likidite çıkışı gerçekleşti. Likiditeye dair endişeler bence faizlerdeki yükselişin temel nedeni. Bankacılık sektöründe kaynak arayışı mevduat tarafında rekabetin güçlenmesine ve faizlerin artmasına neden oluyor" dedi.

Enflasyon tarafındaki yükseliş eğilimleri ve büyüme eğiiminin yeniden gündeme gelmeye başlamasının da faizleri yukarı yönde baskıladığını dile getiren Şenol, "Gelişmekte olan ülkeler ve Avrupa tarafında daha belirgin şekilde gördüğümüz bu gelişmenin de önemli bir etken olduğunu düşünüyorum. Ayrıca, parasal genişleme sürecinin sonlarına yaklaşıldığı algılaması da faiz cephesinde yukarı yönlü baskı yapan bir diğer etken" diye konuştu.

Çin'de dünkü faiz artırımının diğer faiz artışlarını tetikleme ihtimali ve tüm dünyada faizlerin yükseliyor olması piyasalarda günün en çok konuşulan konusu oldu.