Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, yarın açıklanacak olan ABD istihdam verisinde iyileşme beklentisi ve bunun da küresel toparlanmanın sürdüğünü göstermesi ile birlikte, 16 önemli para birimin biri dışında hepsi karşısında güçlendi.

Avrupa ortak para birimi, bir yetkilinin Bundesbank Başkanı Axel Weber'in ikinci dönem başkanlık için aday olmayabileceğini söylemesinin ardından, dolar karşısındaki kazançlarını geri verdi. Yeni Zelanda doları, Maliye Bakanı Bill English'in ekonominin yılın ikinci yarısında resesyona girebileceğini söylemesinin ardından, önemli para birimlerinin tümü karşısında değer kaybetti.

Rabobank International Ltd.'nin Londra ofisinde kıdemli Döviz stratejisti Jane Foley, "Küresel toparlanmaya yönelik güven, güvenli liman işlemlerinden daha fazla çıkışı görebileceğimiz seviyede. Euro'ya eğilim var" dedi.

Avrupa ortak para birimi dolar karşısında, New York saatiyle 07:34'te, 1.3663 dolar seviyesinden yüzde 0.2 değer kazanarak 1.3645 dolar seviyesine geldi. 17 ülkenin ortak para birimi, İsviçre Frangı karşısında, yüzde 0.2 yükselerek 1.3154 seviyesine çıktı. Euro güniçinde İsviçre Frangı karşısında 2 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesini görmüştü. Euro yen karşısında, yüzde 0.4 değer kazanarak 112.67 seviyesine kadar çıktı ve son bir haftanın en yüksek seviyesini gördü. Yen dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek dolar başına 82.58 yen seviyesine indi.

İsmini açıklamayan bir yetkili, Bundesbank Başkanı Weber'in kişisel açıklama yapması için bir neden görmediğini ve tüm yükümlülüklerini yerine getireceğini söyledi.

Reuters'in ismi açıklanmayan Avrupalı kaynaklara dayandırdığı haberinde, Weber'in Jean-Claude Trichet'den sonraki Avrupa Merkez Bankası Başkanlığı için yarıştan çekileceği kaydedildi.

Bundesbank, Başkan'ın geleceği hakkında bir açıklama yapılacağı haberlerini yalanladı.