Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Ben Bernanke, işsizlik oranında 1958'den bu yana görülen en hızlı iki aylık düşüşe karşın, işsizliğin "bir süre daha" muhtemelen yüksek kalmaya devam edeceğini söyledi.

Bernanke, Temsilciler Meclisi Bütçe Komitesi'nde yaptığı konuşmada, işsizlik oranında Aralık ve Ocak aylarında görülen düşüşlerin iyimserlik için bir miktar zemin sağlarken, üretim büyümesinin bir süre daha ılımlı kalma ihtimali ve işverenlerin halen yeni istihdam için isteksiz olmaları ile birlikte, işsizlik oranının daha normal seviyelere dönmesinin birkaç yıl alacağını söyledi.

Bernanke ve Fed'in karar organı Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), ekonominin toparlanma hızını desteklemek için 600 milyar dolarlık tahvil alım programı ile baskı yaratarak, istihdam piyasasındaki güçlü kıprıdanma konusunda daha fazla kanıt bekliyor. FOMC, 26 Ocak'taki açıklamasında, toparlanmanın istihdam piyasası koşullarında önemli bir iyileşme getirmesi için yetersiz kaldığını vurgulamıştı.

4 Şubat'ta Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan ve işsizlik oranının beklenmedik bir şekilde yüzde 9'a indiğini gösteren istihdam verilerinin ardından Bernanke tarafından yapılan ilk yorumlar, geçen hafta National Press Club'ta ve geçen ay Senato Bütçe Komitesi'ndeki yorumlarından pek farklı değildi. Bernanke, Senato'ya geçen ay yaptığı yorumlarda istihdam piyasasının normale dönmesinin 4-5 yıl alabileceğini söylemişti. Başkan bugün böyle bir süreden bahsetmedi.

Bernanke, bugünkü konuşmasında," Ekonomik aktivitenin büyüme hızının muhtemelen bu yıl artacak gibi görünmesine karşın, işsizlik oranı muhtemelen bir süre daha yüksek seviyelerde kalacak" dedi.