Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türk malı araç geliştirip New York taksi ihalesinde finale kalan Karsan Murahhas Azası Jan Nahum, Finans Merkezi'nde Bloomberg HT Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Kerem Alkin ile Levent Oğuz'un sorularını yanıtladı.

"Türkiye kendi otomobilini yapabilir"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın TÜSİAD Genel kurulundaki 'Türkiye kendi otomobil markasını yapabilir mi' tartışmasını değerlendiren Nahum, Türkiye'nin kendi aracını yapmasının mümkün olduğunu söyledi. "Türkiye'de bu bilgi, beceri, üretim noktasından en üst yönetim noktasına kadar var" diyen Nahum, "Önemli olan Türkiye'nin evrensel bir ihtiyacı tespit etmesi yeni akımları görmesi ve o akımlara cevap vermesi lazım. Bizim New York taksi ihalesinde yaptığımız da bunun bir uygulaması" dedi.

"Elektrikli motorlar yarışı yeniden ve sıfırdan başlatacak"
 
Elektrikli motorların yarışı yeniden başlatacağını belirten Nahum, "Türkiye olarak yapmamız gereken, sistem entegratörü olmak. Yani ihtiyacı iyi okumalı, dünyanın en iyi teknolojilerini alıp toplayarak, bir sistem dahilinde entegre ederek nihai ürünü yapmalıyız" dedi.

"Türkiye'nin 500 milyar dolarlık bir otomotiv pazarı olacak"

Türkiye'nin her geçen gün artan otomotiv ihtiyacı olduğunu söyleyen Nahum, ülkeye 25 milyon araç gireceğini ve 500 milyar dolarlık bir otomotiv pazarı olacağını dile getirdi. Nahum, "Bunu kısmen içeriden tedarik etmeliyiz. Bir kısmı ithalatla gelecek, dolayısıyla geri kalan dengenin ihracatla karşılanması lazım. Türk otomotiv sanayinin içerideki ihtiyaca cevap veren, dışarıya ciddi ihracat yapan ihtiyaç duyacağı ithalatı dengeleyen bir yapısının olması da şart" diye konuştu.