Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brezilya, Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in merkez bankasının enflasyonu kontrol altına almasına ve G20 ülkeleri arasındaki en yüksek reel faizi düşürmesine yardımcı olmak istemesi çerçevesinde, 50 milyar reallik (30 milyar dolar) bir kısıntıya gidecek.

Maliye Bakanı Guido Mantega, gelecek hafta detaylandırılacak olan bütçe kesintisinin, küresel krizden dolayı ekonomiyi desteklemek için 2009 ve 2010'da uygulanan tüm teşviklerin geri çekilmesini içereceğini söyledi. Sosyal programlar ve altyapı yatırımları devam ettirilecek. Ancak kamu istihdamının dondurulması sürecek, devlet kalkınma bankasın fonlanması azaltılacak ve bakanlıklardan harcamalarında azaltmaya gitmeleri istenecek.

Rio de Janerio merkezli BNY Mellon Arx'ın ekonomisti Alexandre Santanna, "Bu büyüklükteki bir bütçe kısıntısı zaten bekleniyordu, ancak eksik olan şey bunun nasıl başarılacağı" dedi ve "bu iyi bir seviye, fakat önceki hükümetin maliye politikaları ve kesintilerin nereden geleceğinin bilinmemesi nedeniyle, beklemek durumundayız" şeklinde görüş bildirdi.

Devlet Başkanı Rouseff, önceki Başkan luiz Inacio Lula da Silva yönetiminde ekonomik büyümeden daha hızlı artan harcamaları azaltma taahhüdünde bulunmuştu. 2 Şubat'ta Kongre'nin açılış konuşmasında, Rouseff, mali dengeyle, enflasyonun güçlü kontrolüyle ve kamunun parasının dikkatli kullanımıyla uyumlu makroekonomik politikaların uygulanmasına devam edileceğini söyledi.