Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sabah saatlerinde yatırımcıların risk alma iştahlarının zayıf olduğu gözlemleniyor. ABD hisse piyasasındaki karışık ve olumsuz kapanışın ardından gelen teknoloji karları da beklentileri karşılayamadı. Gelen rakamlar sonrasında ABD vadelilerinin eksilerini arttırdıkları gözlemlendi. Bernanke’den gelen açıklamlar sonrasında Dolar değer kaybetti ve ABD sabit getirililerine alım geldi. Bernanke, enflasyonun hala istenilen düzeyin altında olduğundan ve istihdam piyasasındaki toparlanmanın istenilen düzeye çıkamadığından bahsedince Dolar gevşedi ve riskli varlıklara satış geldi. Bundan faydalanan ise ABD sabit getirili piyasası oldu. Bilindiği gibi yatırımcılar tipik olarak riskten kaçış olduğunda güvenli liman olarak kabul edilen bu piyasaya girerek paralarını park ediyorlar .

Geceden gelen bu haberlerin ardından Asya piyasaları da güne olumsuz bir başlangıç yaptılar ve devamında gelen enflasyonist endişelerle satışlar geldi. Japonya karışık bir görüntü izlerken Çin kayıplarını telafi etti, diğer Asya piyasaları ise sert satışlara yöneldiler. Bernanke’nin karamsar açıklamaları ve bölgeden son gelen rakamların enflasyon tehdidine işaret etmesi yatırımcıları endişelendirdi. Kore Wonu, Dolar’a karşı % 0.75 değer kaybederken, Yeni Zelanda ve Avustralya Doları, ABD Doları’na karşı yaklaşık % 0.70 değer kaybettiler. Asya’da hisse piyasalarındaki satışlar özellikle madencilik hisselerinde yoğunlaştı.

Şu sıralar ise negatif algının Avrupa menşeli gelişen piyasalarda da hissedildiği gözlemleniyor. Para birimleri cephesinde TL’nin de içinde yer aldığı grup birimleri yaklaşık % 0.80 değer kaybediyorlar. Bu para birimleri arasında Macar Forinti, Polonya Zlotisi ve Çek Korunası’nı saymak mümkün. Avrupa hisse piyasalarında ise açılış karışık şekilde.

Yurtiçi piyasada ise eksi açılan İMKB 100 endeksi gelen satışlarla 65 bin sınırına yaklaşmış durumda. Dolar/TL ise 1.60 seviyesini görerek yükselişini sürdürdü.

"Kısa vadede Türk Lirası'na talep olmayacak"

Kısa vadede Türk Lirası'na talep olmayacağını belirten Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, Türk Lirası'nın değer kaybetme nedeni olarak öncelikle yabancı çıkışlarını göstererek, "Kasım'dan bu yana yabancı çıkışları görüyoruz. Kısa vadede Merkez Bankası'nın politikası yüzünden bu çıkış sürecek gibi görünüyor. Yerli yatırımcı ise daha önce satış tarafındaydı ancak Döviz talebinin süreklilik arz etmesi sebebiyle bu yatırımcılar şimdi sattıklarını yerine koymaya çalışıyor" dedi.

Türkiye'deki Merkez Bankası'nın yanı sıra diğer gelişmekte olan ülke piyasalarının da faiz artırdığını hatırlatan Cömert, "Türk Lirası'nın cazibesi azalıyor. Dolayısıyla kısa vadede Türk Lirası'na talep olmayacaktır" diye konuştu.

Gösterge tahvil faizi ise dün gelen alışların devamıyla beraber % 8.68’den başlayan yolculuğunda an itibariyle % 8.43’e varmış oldu. Hatırlanacağı üzere faizler 13 Aralık MB sunumundan sonra % 6.78 seviyesine kadar inmiş ancak devamında gelen sıkılaştırma önlemleriyle 190 baz puanlık rally yaparak % 8.68 seviyesine yükselmişti.

Günün devamında İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak ve ABD’den Haftalık İşsizlik Başvuruları rakamları gelecek. İçeride ise TEB ve Garanti Bankası bilançoları bekleniyor.