Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük bakır tüketicileri olan Çin ve ABD'de büyümenin yavaşlamasına rağmen bakır kıtlığı yaşanacağına dair spekülasyonla iki haftanın en büyük düşünü gerçekleştiren bakır fiyatları yeniden yükselişe geçti. Shanghai vadelileri de kayıplarını azalttı.

3 ay vadeli bakır, Londra Metal Borsası'nda yüzde 0.6 yükselişle ton başına 9,980 dolar oldu ve Singapur'da 9,975 dolardan işlem gördü. Fiyat, Çin Merkez Bankası'nın 8 Şubat'ta faizleri artırmasının ardından dün yüzde 1.3 düşmüştü.

First Capital Futures'ta analist olan Ju Guoxian, "Piyasayı yönlendiren likidite fazlası. Ve ABD gevşek para politikasını sürdürdüğü müddetçe Çin'in faiz oranlarını istediği kadar artırabilir. Çin büyümeye devam edecek ve bu da bakır dengesini negatifte tutacak" dedi.

Mayıs vadeli metal, Shanghai Futures Exchange'de yüzde 0.5 değerlenerek 75,940 yuan (11,531 dolar) /lb oldu. New York'ta vadeliler dört gün içinde ilk kez yükseldi ve 4,5530 dolar/lb oldu ve en son 4.5475 dolar/lb'den işlem gördü.

Amerikan Merkez Bankası Fed Başkanı Ben S. Bernanke, dünkü açıklamasında işsizlik oranının bir süre daha yüksek seviyede kalacağını ve enflasyondaki yükseliş veya inişlerin bankanın teşvik planını sürdürüp sürdürmeyeceğini belirlemekte yardımcı olacağınısöyledi.

Amerikan Merkez Bankası 3 Kasım'da, ekonomik iyileşmeye destek olmak için ikinci kez tahvil alacağını açıklamıştı.