Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, Asya hisse senetlerindeki düşüşler ve yüksek küresel enflasyonun ekonomik toparlanmaya zarar verebileceği endişelerinin dolara olan talebi artırması sonrası, önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kazandı.

Euro, Bundesbank Başkanı Axel Weber'in Jean-Claude Trichet sonrası için Avrupa Merkez Bankası Başkanlığı'na adaylığını koymamasının Euro Bölgesi'nde faiz artırımını geciktireceği yolundaki spekülasyonlara bağlı olarak, dolar karşısında dört gün sonra ilk kez düştü. Sterlin, İngiltere Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi, dolar karşısında yükseldi. Güney Kore Won'u ise, ülkede enflasyonun hızlanacağı endişeleri ile denizaşırı yatırımcıların paralarını Kore piyasalarından çekmeleri sonucu, dolar karşısında ikinci gün üst üste düştü.

Commerzbank AG'nin Frankfurt ofisinden Döviz stratejisti Lutz Karpowitz, "Hisse senedi piyasalarına bakarsak, Asya piyasaları aşağıda. Bu nedenle, bir miktar riskten kaçış olabilir. Bu da genellikle dolara yardımcı oluyor" dedi ve "Euro-Dolar paritesi üzerindeki diğer bir baskı unsuru da, Jean-Claude Trichet sonrası görev için Bundesbank Başkanı Axel Weber'in aday olmaması. Enflasyon açısından, bu Avrupa için olumsuz bir haber" şeklinde görüş bildirdi.

Dolar euro karşısında, Londra saati ile 09:30'da, yüzde 0.8 değer kazanarak 1.3619 dolar seviyesine çıktı. Dün bu seviye, 3 Şubat'tan beri en düşük seviye olan  1.3744 dolardı. ABD para birimi yen karşısında yüzde 0.5 yükselerek, 28 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesi olan 82.73 yene ulaştı. Euro ise yen karşısında fazla bir değişiklik göstermeyerek 113.02 yen seviyesinde kaldı.

Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi Stoxx Europe 600 yüzde 0.8 düşerken, MSCI Asya Pasifik endeksi yüzde 1.1 gerileyerek ikinci gün de düşüş göstermiş oldu.