Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası, yetkililerin ekonomiyi desteklemek için, enflasyonun son iki yılın en yüksek seviyesine çıkmasına tolerans göstererek, acil teşvik tedbirlerini sürdürdü.

Başkan Mervyn King tarafından yönetilen İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Komitesi, politika faizinin rekor düşük seviye olan yüzde 0.5'te tutulmasına karar verdi. Bu karar, Bloomberg News'un 62 ekonomiste dayanarak hazırladığı ankete uyumlu çıktı. İngiltere Merkez Bankası, ayrıca, 200 milyar sterlinlik (321 milyar dolar) tahvil alım programında da değişikliğe gitmedi. Bu karar da, Bloomberg News'un 38 ekonomiste dayandırdığı anketin sonucuyla uyumlu gerçekleşti.

Banka bu politikasını, dördüncü çeyrekteki daralmanın ardından ekonominin ne ölçüde sıçrama gösterdiğini işaret edecek resmi ekonomik verileri elde edeceği yıl sonuna kadar sürdürebilir. Banka'nın eski karar vericilerden DeAnne Julius ve Kate Barker, İngiltere Merkez Bankası'nın bu duruşunun Banka'nın kredibilitesine zarar verdiğini ve yatırımcıların Haziran ayına doğru faizlerin artırılacağı yolundaki beklentilerini artırdığını belirttiler.

BNP Paribas'nın Londra ofisi ekonomistlerinden Alan Clarke, "Dördüncü çeyrekteki zayıflık muhtemelen geçici bir durum Banka için soru, faizlerin yükseltilip yükseltilmeyeceği değil, ne zaman yükseltileceği" dedi ve "Süper acil faiz seviyesindeyiz ve aciliyet durumu ortadan kalkıyor. İlk faiz artırımının Ağustos ayında olmasını tahmin ediyoruz. Ancak daha da önce olma riski var" şeklinde görüş bildirdi.

Sterlin faiz kararı sonrası dolar karşısında fazla değişmedş ve Londra saati ile 12:34'te 1.6058 dolar seviyesinde kaldı. Sterlin dün 1.6102 dolar seviyesindeydi. İki yıl vadeli hazine kağıdı yüksek kaldı ve bu kağıdın faizi 2 baz puan düşerek yüzde 1.520'ye indi.