Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Dolar, küresel hisse senedi piyasalarındaki düşüşün dünyanın temel rezerv parası olan dolara yönelik güvenli liman alımlarını getirmesi sonucu, önemli para birimleri karşısında yükseldi.

Euro, ABD'de haftalık işsizlik başvurularının beklenenden daha fazla düşmesinin ardından, dolar karşısında son dört günde ilk kez düştü. Yatırımcılar, Bundesbank Başkanı Axel Weber'in , Jean-Claude Trichet sonrası Avrupa Merkez Bankası Başkanlığı için yarıştan çekilmesinin, enflasyonu dizginlemek için faizlerin artırılması hareketini geciktireceği spekülasyonunu yapıyorlar.

Commerzbank AG'nin Frankfurt ofisinden Döviz stratejisti Lutz Karpowitz, "Riskten kaçınma durumu olabilir ve bu durum genellikle dolara yardımcı oluyor. Weber'in çekilme kararı euroyu olumsuz etkiliyor. Çünkü bu, enflasyon açısından, Avrupa için olumsuz bir haber" dedi.

Dolar euro karşısında, New York saati ile 08:38'de, yüzde 1 yükselerek, dünkü seviyesi olan 1.3733 dolardan 1.3595 dolara geldi. Bu seviye, euronun 3 Şubat'taki 1.3744 dolardan seviyesinden bu yana en en yüksek seviyesiydi. ABD para birimi yen karşısında yüzde 0.7 yükselerek, 82.36'dan 82.97'ye çıktı. Dolar güniçinde 83.04 yene kadar çıkarak 27 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Euro yen karşısında ise 113.09 yenden 112.78 yene indi.

Sterlin dolar karşısında, İngiltere Merkez Bankası'nın teşvik önlemlerini koruma kararının ardından düşük kaldı.

Sterlin dolar karşısında, İngiltere Merkez Bankası'nın 200 milyar sterlinlik (321 milyar dolar) tahvil alım programını değiştirmemesi ve politika faizini değiştirmeyerek rekor düşük seviye olan yüzde 0.5'te tutmasının ardından, yüzde 0.4 düşerel 1.6036 dolara geriledi.