Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Denizaşırı ülkelerdeki yatırımcılar son 4 gün içinde Güney Kore, Tayvan ve Tayland'daki Borsalardan 2.5 milyar dolar çekti. Çin Merkez Bankası dün Hindistan, Güney Kore ve Tayland'ın da bu sene içinde yaptığı gibi faiz artırdı. Böylece Çin 4 ay içinde 3. kez faizlerini yükseltmiş oldu. Vietnam, bugün ülkenin ticaret açığını kontrol altına almak üzere yüzde 7 oranında devalüe etti. Bu oran 1993'ten bu yana Vietnam'ın en sert devalüasyon hamlesi.

Hong Kong'taki Royal Bank of Canada'nın kıdemli stratejistlerinden Brian Jackson, Asya'daki sermaye çıkışının, sıkılaştırma politikaları ve enflasyon baskılarının etkisiyle bölge paralarının değer kaybettiğini söyledi. Jackson, yatırımcıların yüksek faizlere odaklandığını, bunun da şirketlerin borçlanma maliyetini artırarak, hisse ve paraları değersizleştirdiğini belirtti.

Yen hariç Asya'da en çok işlem gören 100 para birimini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi yüzde 0.3 düşerek, 116.08 puana geriledi. Won, Dolar karşısında yüzde 1.5 kayıpla 1,119.55'ten işlem görürken; Singapur Doları da yüzde 0.4 düştü ve 1.2796 oldu. Malezya Ringgiti de düşüş trendine katıldı ve ABD doları karşısında yüzde 0.1 değer kaybederek 3.0449 seviyesine geri çekildi.