Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

İSTANBUL (A.A) – 11.02.2011 – Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, ''Makedonya'da IK Bank'ın devir alma işlemlerinin sonuçlanması eli kulağındadır. Her an için olabilir'' dedi.

Aydın, bankanın 2010 yılı finansal sonuçları ve 2011 yılı beklentilerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, 2009 yılında 1,6 milyar liralık net karın yüzde 23,3'lük artışla 2 milyar 10 milyon liraya çıktığını belirterek, bankanın 2011 yılı karının 2010 yılı karına yakın bir düzeyde gerçekleşeceğini bütçelediklerini kaydetti.

Gelirlerinin büyük kısmının kredi işlemlerinden kaynaklandığını, dolayısıyla net karı kredilerden elde ettikleri faizle gerçekleştirdiklerini ifade eden Aydın, reel sektörü finanse ettiklerini, aktif kalitesini iyi yönettiklerini vurguladı.

Gelirin yüzde 62'lik bölümünün kredilerden, yüzde 38'inin menkul kıymetlerden oluştuğunun altını çizen Aydın, 2009'da yüzde 32,5 olan özkaynak karlılığının 2010'da yüzde 30,5 olduğunu söyledi.

Sektördeki özkaynak karlılık oranının yüzde 20 olduğuna dikkati çeken Aydın, bunun, Türkiye'de bankaların hala para kazandığının göstergesi olduğunu ifade etti.

Hüseyin Aydın, Halkbank'ın 2009 yılında 12 bin 505 olan çalışan sayısının 2010'da 13 bin 450'ye yükseldiğini, şube sayısının 665'den 705'e çıktığını, 40 yeni şube açtıklarını bildirdi.



-''50 YENİ ŞUBE AÇACAĞIZ''-



2011 hedeflerini de aktaran Aydın, şöyle devam etti:

''Kredilerde yüzde 25'lik büyüme hedefliyoruz. Tahvil bono ihracını sektörün bazı oyuncuları yaptı. Piyasa koşulları uygun olursa biz de yapmayı düşünüyoruz. Makedonya'da IK Bank'ın devir alma işlemlerinin sonuçlanması eli kulağındadır. Her an için olabilir. Bu yıl 50 adet yeni şube açacağız. İstanbul'a gelme hususunda Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı şirketimiz start verdi. 2000'li yılların teknolojisinden yararlanarak en kısa sürede İstanbul'a gelip Ankara-İstanbul arasındaki operasyon giderlerimizi asgari düzeye indireceğiz.''

Aydın, Makedonya'daki hedeflerine ilişkin bir soru üzerine, ''Makedonya'da hem KOBİ'lerle çalışacağız, hem de bireysel yapacağız. İlk aşamada ilk 5'e, ikinci aşamada ilk 3'e girmeyi hedefliyoruz. İnsan kaynağımız ve Türkiye'deki deneyimimizi oraya taşıyacağız. Girdiğimiz ülkenin iyi bankalarından biri olacağız'' dedi.



-''TAŞINMA SÜRECİ 2-3 YILDA SONUÇLANABİLİR''-



Ticari banka olup Ankara'da kalan bankalardan biri olduklarına işaret eden Aydın, taşınmanın İstanbul'daki pazar paylarına olumlu katkı yapacağına inandıklarını vurguladı. Aydın, taşınmayla ilgili sürecin 2-3 yıl arasında sonuçlanabileceğini, bununla ilgili bütün işlemlerin bankanın Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı şirketi tarafından yerine getirileceğini söyledi.

Halkbank Genel Müdürü Aydın, bir soru üzerine, tahvil ve bono ihracıyla ilgili Genel Kurul'dan izin alacaklarını, piyasa koşulları ve maliyetler uygun olduğu takdirde tahvil ihracıyla birinci aşamada 2 milyar liraya kadar, ikinci aşamada bir o kadar daha borçlanabileceklerini bildirdi.

Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 2011 yılında 2001 öncesine ait bazı blok tahsilatlar yapabileceklerini, bu konuda büyük montanlı kabul edilebilecek 3-4 firmayla çok ciddi görüşmeler gerçekleştirdiklerini, bunların kredi kalitesini ve karlılıklarını olumlu etkileyeceğini bildirdi.

Aydın, düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, bankanın büyüme yarışı içinde olmadığını, daha çok karlılık ve verimliliği esas aldığını vurgulayarak, 2010 yılında sektörün büyümesine paralel büyüme sergilediklerini, aktif büyüklükte yüzde 20,3 büyüme kaydederek 72 milyar 942 milyon lira seviyesine ulaştıklarını söyledi.

Türkiye'nin ''7. büyük bankası'' olan Halkbank'ın yaklaşık 73 milyar liralık aktif büyüklüğün dağılımının son derece önemli olduğunu dile getiren Aydın, 2010'da bilançolarının yüzde 28'inin menkul değerler, yüzde 61'inin kredilerden oluştuğunu belirtti.

Menkul değerlerin bilanço içindeki payını azaltırken, kredilerin payını artırmaya devam ettiklerini, Hazine'ye borç vermekten biraz daha geriye çekilip reel sektörü daha fazla desteklediklerini kaydeden Aydın, Halkbank'ın toplam krediler içindeki payının 2010'da yüzde 8,2 olduğunu söyledi.

Nakdi kredilerin müşteri dağılımında yüzde 38'i kurumsal krediler, yüzde 36'yı KOBİ kredileri, yüzde 26'yı ise bireysel kredilerin oluşturduğunu belirten Aydın, sektörde KOBİ kredilerinin payının yüzde 24 olduğu göz önüne alındığında ''KOBİ bankası'' misyonunu devam ettirdiklerini ifade etti.



-''2001 VE ÖNCESİ ALACAKLARIMIZI BAYAĞI AŞAĞI İNDİRİYOR''-



Halkbank'ın 2009 yılında yüzde 4,9 olan takipteki kredilerin toplam kredilere oranının 2010'da yüzde 3,8'e düştüğüne dikkati çeken Aydın, 2002 öncesi takibe giden sorunlu krediler hariç tutulduğunda 3,8 olan oranın aslında yüzde 2,6 olduğunu vurguladı.

Hüseyin Aydın, 2011 yılında 2001 öncesine ait bazı blok tahsilatlar yapabileceklerini, bu konuda büyük montanlı kabul edilebilecek 3-4 firmayla çok ciddi görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, ''Bunlar kredi kalitemizi olumlu yönde etkileyecektir. Sürpriz tahsilatlar bekliyoruz. Görüşmeler olumlu. Bu 2001 ve öncesi alacaklarımızı sıfırlamıyor, ancak bayağı aşağı indiriyor. Bu karlılığımızı da olumlu etkileyecektir'' yorumunu yaptı.

Bankanın 2009'da yüzde 8,5 olan toplam mevduattaki pazar payının 2010'da yüzde 8,8 olduğunu anlatan Aydın, mevduatın geçtiğimiz yıl yüzde 24,6'lık artışla 54 milyar 782 milyon liraya yükseldiğini ifade etti.

Konuşmasından sonra soruları yanıtlayan Aydın, bu yıl kaç kişiyi işe alacakları sorusu üzerine, banka olarak daha ziyade butik şube açtıklarını, özellikle Anadolu'da butik şubelere ağırlık verdiklerini belirterek, ''Butik şubede asgari 4-5 eleman oluyor. Büyük şubelerde ise 20 küsur kişi çalışıyor. Ortalama 10 kişi dersek, şubeler aracılığıyla 500 kişiyi işe alacağız denilebilir'' şeklinde konuştu.



-''KARLILIK ANLAMINDA ÇOK FAZLA AYRIŞMA OLMAZ''-



Karlılığa ilişkin bir soru üzerine Aydın, Türk bankalarının karlı olduğunu ve karlı olmaya devam edeceğini dile getirerek, ''Tabii 2010 kadar olmayabilir, ama ben 2011 yılından bankaların karlılık anlamında çok fazla ayrışacağını sanmıyorum. Gerçekçi baktığımızda, belli bir sürdürülebilir karlılığı Halkbank adına taahhüt edebilirim'' dedi.

Kredi artışına ilişkin de Aydın, genellikle sektörde bankaların yılın sonunda kredi paylarını daha olumlu göstermek için kredilerini artırdıklarına dikkati çekerek, ''Halkbank, yaklaşık 4 yıldır bu işi yapmıyor. Biz hiçbir zaman '31.12' yaklaşıyor diye sanal, geçici, birkaç günlük kredi yapmıyoruz. Genelde 31.12'deki artış nedeniyle ocak ayında düşme görülür, bizde ise artış var. Bizim kredilerimiz doğal, gitmesi gereken seyrinde devam ediyor'' şeklinde konuştu.



-''30 GÜN VADEYLE 30 YIL VADELİ KREDİ SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL''-



Mevduata ilişkin bir soru üzerine de Aydın, 30 gün vadeli kaynakla 30 yıl vadeli konut kredisi vermenin sürdürülebilir olmadığını, bu nedenle mevduata bağlı olmadan seküritizasyonlarla, tahvil bonolarla yurt dışından kaynak sağlamak gerektiğini kaydederek, mevduatta vade sorununu alternatif kaynaklar bularak çözmeye çalıştıklarını söyledi.

Merkez Bankası kararlarına dair de Aydın, şu görüşleri dile getirdi:

''Merkez Bankası, çok farklı politikalar izliyor. Bunda 2 temel olgu var. Birincisi; likiditeyi kısıyor, zorunlu karşılığı artırıyor, kredi iştahını sınırlıyor. Merkez Bankası cari açık ile kredi büyümesi arasında bağ kuruyor. İkincisi; kısa vadeli, spekülatif işlemleri sınırlamak için faizleri aşağı indiriyor. Biz Halkbank olarak her iki uygulamanın yerinde olduğunu düşünüyoruz. Bundan dolayı Merkez Bankasının uygulamasını şaşırtıcı bulmuyoruz, olumlu değerlendiriyoruz.''



-''HALKA ARZDA HENÜZ YOL HARİTASI BELLİ DEĞİL''-



Halkbank'ın yüzde 24,98'inin halka açık olduğunu hatırlatan Aydın, ikincil halka arza ilişkin, ''Kalan bölüm için henüz bir takvim deklare edilmedi. Yol haritası henüz belli değil. Belli olduğunda bunu paylaşacağız'' dedi.

Hüseyin Aydın, bankanın yüzde 15,20 ile 15,80 aralığında sermaye yeterlilik rasyosuyla bu yılı tamamlayacağını düşündüğünü söyledi.

Yurt dışı arayışlarına ilişkin bir soruyu ise Aydın, şöyle yanıtladı:

''Yakın coğrafyada fırsat olursa bunlara karşı değerlendirme çalışmalarımız olabilir. Şu anda somut bir şey yok. Gelişmiş piyasalardan ziyade gelişmekte olan ve gelişecek piyasaları, bilhassa Türkiye'nin dış ticaretine katkı için yakın ülkeleri tercih ederiz. Bu arada, elbette hakkımızı arayabileceğimiz, sıkıntı olduğunda hukukumuzu arayabileceğimiz ülkeleri tercih ederiz. Risk iştahımızı bankanın mali yapısına halel gelmeyecek şekilde belirliyoruz.''



-''YÜZDE 20 TEMETTÜ DAĞITILMASINDAN YANAYIZ''-



Temettü konusunda Genel Kurul'a öneride bulunacaklarını belirten Aydın, yüzde 20'lik temettünün dağıtılmasından yana olduklarını, yüzde 80'i bankanın içinde tutacaklarını bildirdi.

Son 2 yıldır böyle yaptıklarını dile getiren Aydın, daha önce yüzde 80'ler civarında temettü dağıttıklarını hatırlattı.

Aydın, Halk GYO'nun halka arzında ek süre talep edebileceklerini, yılın ikinci yarısında piyasa koşulları uygun olursa halka arz yapabileceklerini, olmaması halinde başka bir takvim belirleyebileceklerini söyledi.