Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Akbank’ın tüketici kredileri sektör ortalaması üzerinde bir büyümeyle yüzde 42 artarken KOBİ kredileri de yüzde 31 büyüdü.

Akbank’ın 2010 yılında 3 milyar 764 milyon TL brüt kâr elde ettiğini kaydeden Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, “Brüt kârı üzerinden 754 milyon TL vergi karşılığı ayıran Akbank’ın net kârı 3 milyar 10 milyon TL oldu. Buna göre, Akbank’ın 2010 yılı net kârı geçen yıla göre yüzde 10,6 artış gösterdi.” dedi.

Akkurt, aynı dönemde  Akbank TL kredilerinin sektör ortalamasının üstünde bir büyümeyle yüzde 33,1 artarak 32 milyar TL’ye yükseldiğinin de altını çizdi.
 

“2010 yılı için 570 milyon TL tutarında temettü ödemeyi planlıyoruz.”

2010 yılı için yapacakları temettü ödemesine değinen Akkurt her bir hisseye 14.25 Kuruş olmak üzere 570 milyon TL tutarında temettü ödemeyi planladıklarını ve bunun dönem karının yaklaşık %20’si olduğunu belirtti. Akkurt Akbank’ın temettü politikasının hissedarlara her zaman mümkün olan en yüksek seviyede nakit temettü dağıtmak olduğunu söyledi ve ayrıca “Elde ettiğimiz karın temettü ödemesi çıkarıldıktan sonra kalan bölümü sermayeye eklenerek reel sektöre daha fazla kredi desteği sağlanacak ve bu sayede ülkemiz ekonomisine yaptığımız katkı artarak devam edecektir.” dedi

“KOBİ kredilerimiz yüzde 31 arttı.”

KOBİ’lerin girişimcilik, inovasyon ve istihdama olan katkılarıyla Türk ekonomisinin dinamosunu oluşturduğunu belirten Akkurt, “KOBİ kredileri yoluyla sağladığımız destek 2010 yıl sonu itibarıyla  bir önceki yıla göre yüzde 31,2’lik artışla 16,7 milyar TL’ye çıkmıştır.” dedi. Akkurt aynı dönemde Akbank toplam KOBİ ve Kurumsal kredilerin yüzde 28,3 artarak 38 milyar TL’ye yükseldiğini de sözlerine ekledi.

"Kârlar beklentilerin altında kaldı"

Bloomberg HT Araştırma Müdür Yardımcısı Gökhan Şen, Akbank'ın kâr rakamlarına dair değerlendirmelerde bulundu. Şen, "Bankacılık kârı, 2 milyar 860 milyon lira oldu. Beklenti 2 milyar 960 milyon TL'ydi. Dördüncü çeyrekte ise 690 milyon net kâr açıkladı. Beklenti 738 milyon lira olmasıydı. Dolayısıyla kârlar beklentilerin altında kaldı. Net faiz gelirlerinin çeyreklik bazda 2'ye katlamasına rağmen bankanın alım-satım karlarının benklenenden düşük gelmesi bunda önemli rol oynadı. Bilançoyu incelediğimizde, kredilerin çeyreklik bazda % 9, yıllık bazda ise % 33 olduğunu gördük. Bunun sektör ortalamasına denk geldiğini belirtmek gerekiyor" dedi.

Özellikle tüfeye endeksli kağıtların ciddi katkı yaptığını belirten Şen, bankanın 570 milyon TL kâr payı dağıttığını hatırlatarak bu rakamla tahmini temettü veriminin yüzde 2 olacağını dile getirdi. Şen, "İlk çeyrekte kötü beklenen banka karlarının sürpriz yapıp yapmayacağını izleyeceğiz" diye konuştu.