Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kore faiz oranlarını yükseltmeyi durdurmasının geçici olduğunu işaret ederken ve politika yapıcıların enflasyonu kontrol altına almak için yeni adımlar atacağı kaygısı oluşurken, gelişmekte olan piyasa hisselerinin Mayıs ayından beri gösterdikleri en büyük düşüşü kaydetmeleri bekleniyor.

Yedinci gündür düşen MSCI Emerging Markets Index, Hong Kong’da saat 17:02 itibariyle yüzde 0.6 düşerek 1,082.83 oldu. Güney Kore merkez bankası beklenmedik bir biçimde borçlanma maliyetlerini düşürmezken, Güney Kore’nin Kospi Endeksi yüzde 1.6 değer kaybetti. Taiex Endeksi 60-günlük hareketli ortalamasının altına düştükten sonra Ağustos’tan beri en büyük düşüşü gösterdi. Rusya’nın Micex endeksi yüzde 0.5 yükseldi. Petrol Mısır’da yaşanan gerginlik nedeniyle yükselirken, ruble dolara karşı yüzde 0.2 değer kazandı.

Yaklaşık 20 milyar dolar değerinde varlık yöneten Seul merkezli KB Asset Management Co.’da fon yöneticisi olan Song Seong Yeob, ”Enflasyonist baskılar yılın ilk yarısında var olacak. Gelişmekte olan piyasalarda bazı ödemeler görüyoruz. Bu para daha sonra ekonomik momentumun göreceli olarak daha hızlı bir biçimde iyileştiği gelişmiş ülke hisse senetlerine akıyor. Buralarda para politikası zaten gevşeme yönünde” dedi.

Gelişmekte olan piyasalar endeksi bu hafta 21 Mayıs’tan beri en yüksek düşüşü göstererek yüzde 4.1 değer kaybetti. Yedi gündür gösterdiği düşüş ise son 2 yıldaki en uzun düşüş dönemi idi. Çin’den Endonezya’ya Hindistan’a merkez bankaları bu yıl tüketici fiyatlarını kontrol altına almak için faiz oranlarını arttırdılar. Bu da yatırımcıların gelişmekte olan ülke karlarının zarar göreceği spekülasyonu yapmalarına neden oldu.

Araştırma şirketi EPFR Global’a göre, yatırımcılar 2 Şubat’la biten haftada gelişmekte olan piyasalar hisse senedi fonlarından 7 milyar dolar kadar çektiler. Bu, Ocak 2008’den beri en yüksek miktardı.