Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon ekonomisinin 2010'un sonunda toplam değeri 5.474 trilyon dolarken, Çin'inki aynı dönem içinde 5.8 trilyon dolar oldu. İhracat ve tüketici taleplerindeki düşüş sebebiyle zarar gören Japon ekonomisi, böylece yerini resmi olarak Çin'e kaptırmış oldu.

Çin geçtiğimiz sene adeta imalat patlaması yaşadı. Mevcut büyüme şartları göz önünde bulundurulduğunda analistler, Çin'in önümüzdeki 10 yıl içinde ABD'nin de yerini alacağını düşünüyor.

Ekonomistler, Çin ekonomisinin ortalama 10 yıl içinde ABD'ninkiyle eşitleneceği fikrinin oldukça gerçekçi olduğunu belirtiyor. Ekonomi Ligi'ndeki sıralamanın değişmesinde ise Japonya büyük rol oynadı. Japonya, 40 yıldan sonra ilk kez dünya ekonomisinde 2.'lik sırasını bir başka ülkeye kaptırdı.

Japonya Maliye Bakanı Kaoru Yosano, Japonya'nın GSYİH konusunda bir yarış gütmediğini, aksine insanların yaşam kalitesini önemsediklerini belirtti.

Ancak maliye bakanı, Japonya'nın denizaşırı ülkelerdeki riskleri ve Döviz hareketlerinin dikkatle izlenmesi gerektiğini de söylemeyi ihmal etmedi.