Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in inşa eteyi planladığı yeni demiryolu, Kolombiya'nın Atlantik ve Pasifik sahillerinin arasını birbirine bağlayacak. Girişimin, ABD'nin Kolombiya ile serbest ticaret anlaşması için de önemli olduğu düşünülüyor. Bu sayede ABD-Kolombiya serbest ticaret anlaşmasına, Washington tarafından onay çıkmasının kolaylaşması bekleniyor.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Financial Times'a yaptığı açıklamada projenin kapsamlı ve ciddi bir öneri olduğunu söyledi. Santos, Çin tarafının bütçe hesaplamalarını ve proje çalışmalarını hazırlamaya başladığının da haberini verdi.

Hayata geçmesi beklenen demiryolu projesi, aynı zamanda Çin'in gelişen dünyanın finansmanını üstlenmiş olduğunun da bir kez daha altını çiziyor. Daha önce yapılan bir analize göre, Çin'in son 2 yılda, gelişmekte olan ülkelere Dünya Bankası'ndan daha fazla borç vermiş olduğu kaydedilmişti.

Demiryolunun uzunluğunun 220 km olacağı ve Pasifik'ten Cartagena şehrine kadar uzanacağı alınan bilgiler arasında. Yeni yükselen bir şehir olan Cartagena, ithal Çin mallarının da Amerika'ya ihraç edilmesinde kilit bir nokta olacak.

Bu arada Çin'in demiryollarından sorumlu bakanı Liu Zhijun da dün   disiplinsizlik iddiasıyla görevinden alınmıştı.