Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yüzlerce milyarlık dolar bu yıl ülkeden ülkeye gezdi. Enflasyon önlemleri almaya başlayan ülkelerin faiz artırımına gitmesi sebebiyle, yatırımcılar da bir sonraki faiz artışının hangi ülkeden geleceğini tahmin etmeye çalışıyor ve yatırımlarını ülkeden ülkeye aktarıyorlar.

Enflasyonist baskıların baş göstermeye başladığı İngiltere ve Euro Bölgesi hakkında yatırımcılar tahminler yürüterek, paralarının yönetiyor.

Piyasanın oyuncularının tahminlerine göre gelişmiş ülkelerden gelecek ilk faiz artışı İngiltere'den olacak ve Haziran'da yapılacak. Ardından ise Eylül'de Avrupa Merkez Bankası ve Aralık'ta da ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artırımına gitmesi bekleniyor.

Yükselen emtia fiyatları, piyasalarda faiz artırım beklentisi yarattı. İş dünyası, tüketiciler ve yatırımcılar için enflasyon oranları, işlem hacimleri konusunda ilgi odağı olmaya başladı.

Brokerlar, günlük devir hacminin ABD'deki vadeliler için 200 milyar dolar, İngiltere ve Euro Bölgesi içinse 20'şer milyar doları bulduğunu belirtiyor.