Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mısır'daki politik değişimin karşısında ekonomilerin toparlanmasıyla altın Londra'da dalgalı seyir izledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, 30 yıllık iktidarının ardından istifa ettiğini duyurdu ve yönetimi devralan ordu, ülkedeki geçiş sürecinin 6 ay olduğunu açıkladı. MSCI Dünya Endeksi 2 yıldan daha fazla sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Londra'daki VTB Capital'de analist olan Andrey Kryuchenkov, bugünkü bir makalede, gelişen makro ekonomik göstergeler ve düşük deflasyon riskinin güvenli liman olan yatırımlara sekte vurduğunu belirtti. Kryuchenkov, ayrıca Orta Doğu'daki jeopolitik gerilimi izlemek gerektiğini de dile getirdi.

Külçe altının onsu, Londra'da 1.82 dolar veya yüzde 0.1'lik artışla 1,358.88 dolar oldu. Fiyatlar yüzde 0.3 kadar tırmandı ve yüzde 0.2 değer kaybetti. Nisan vadeli metal, New York Comex'te 1,358.20 dolardan işlem gördü.

Ekonomik iyileşmenin hız kazandığına dair işaretlerin güvenli varlıklara talebi azaltmasıyla külçe altın bu yıl yüzde 4.4 düştü. Artan enflasyon ve para birimlerinin değer kaybı, fiyatları geçen yıl yüzde 30 artırmış ve fiyat Aralık'ta 1,431.25 dolar ile rekor kırmıştı.

Mısır'daki olaylar nedeniyle altın fiyatları geçtiğimiz iki hafta yükseldi. Mısır'da iktidarı devralan Yüksek Askeri Konsey, dün seçimler gerçekleşene kadar iktidarda kalacaklarını belirtmiş ve ülkede yaşanan bu geçiş döneminin 6 ay kadar süreceğini açıklamıştı.