Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Güne olumlu başlayan piyasalar, gün içerisinde karışık seyir izledi.

Mısır'daki istikrarsızlığın sona ermesiyle bir nebze nefes alan ABD piyasaları, bu kez Avrupa Merkez Bankası Başkanlığı'na kimin geleceğine ve Portekiz'deki borç endişelerine odaklandı.

Vadeliler güne düşük başlarken, Çin'in ihracatının artmasıyla Dow Jones endeksi dalgalı seyir izledi.

Avrupa Borsaları karışık seyrediyor

Avrupa borsasında da karışık tablo söz konusu. Piyasalar, makro ekonomik verileri fiyatlarken Çin'in ihracat verileri, madencilik hisselerinde olumlu etki yaptı. Mısır'daki endişelerin yatışmasıyla piyasalar rahatlasa da, öğleden sonra satışlar başladı.

Yurt içindeyse güne 1.58'le başlayan Dolar/TL , 1.59 seviyesine çıktı. Faiz 8.45 seviyesinde kalırken, gün boyu yükselişte olan İMKB 100 endeksi ise ekside kapandı. Euro/Dolar paritesi 1.35'in altına geriledi.

"Merkez Bankası'nın faiz indirimi yapmasını beklememek gerekir"

Piyasalar, Para Politikası Kurulu'nun yarınki kararlarına odaklandı. Bloomberg HT'ye açıklama yapan Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, yarın Merkez Bankası'nın (MB) faiz indirimi yapmasını beklememek gerektiğini belirterek, "Ancak Merkez Bankası'nın cari açık üzerine konsantre olmasını bekliyorum. Çünkü cari açığa konsantre olacak, döviz tarafında daha serbest harekete izin verecek Merkez Bankası, Türkiye'ye uzun vadeli sıcak kalıcı para girişi getirebilir" dedi.

"Faiz indirimi bekliyoruz"

ABank Ekonomisti Serdar Şenol ise, Merkez Bankası'ndan faiz indirim kararı beklediklerini söyledi. Şenol, "Bu doğru karar olmayabilir ama başlamış olan seride ani dönüş yapmamak için Merkez'in bir kez daha faiz indirebileceğini düşünüyorum" dedi.

"Sıkılaştırıcı politikalar bu ay da sürebilir"

Meksa Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Özgür Yurtdaşseven ise konuyla ilgili olarak, "Munzam artışı olabilir ama faiz indirimi konusunda piyasa net bir fikre sahip değil. Çünkü çok karışık sinyaller geliyor. Cari açık rakamlarının da beklentilerin üzerinde gelmesiyle bankanın sıkılaştırıcı politikaları bu ay da devam edecek gibi görünüyor. Banka, henüz 'bekle-gör'e geçecek makro datayla karşılaşmış değil, o datalar gelinceye kadar sıkılaştırıcı önlemler baskı yaratmaya devam edecek gibi görünüyor" şeklinde konuştu.