Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Gazeteye göre, hükümet, İstanbul'u Avrupa ile Ortadoğu arasında bir geçiş merkezi olarak kullanarak hizla büyüyen THY'nin bu  donemdeki gelirini nakite çevirmek istiyor.

Financial Times'ın kaynağını, adını vermediği bir bankacıya dayandırdığı haberine göre, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, bugün özelleştirme çalışmalarında yardımcı olmak üzere danışmanlık hizmeti verebilecek kurumları dinleyerek değerlendirecek.

Financial Times, bu konuda danışmanlık teklifi verenlerin Citigrup, Credit Agricole, Goldman Sachs, HSBC, Unicredit, ve UBS olduğunu yazdı.

Danışmanlar, blok satış veya ikinci kez halka gibi seçenekleri araştıracaklar. Ancak bu tercih THY'deki yabancı ortaklığın yüzde 40'ı geçememesi limiti ile biraz çetrefilli olacak.

Yabancı ortakların zaten THY'de yaklaşık yüzde 30 payı bulunuyor; bu durum da seçenekleri sınırlıyor.

Hükümetin ise THY'de yüzde 49 hissesi var ve bu Cuma günkü hissenin değeri gözönüne alınırsa,  yaklaşık 1.6 milyar dolar ediyor.

Analistler, THY'nin özelleştirilmesinde blok satıştaki fiyat konusunda siyasal tartışmalardan uzak durmak için ikinci halka arzı daha uygun görüyor.