Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mısır'daki gösterilerin petrol üreten diğer Orta Doğu ülkelerine sıçramasının petrol üretimini sekteleyeceğine dair endişeleri alevlendirmesiyle petrol New York'ta üç gün içinde ilk kez tırmandı.

Bahreyn, Yemen ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün ikinci büyük petrol üreticisi olan İran'da göstericilerin güvenlik güçleriyle çatışmasının ardından vadeliler yüzde 0.6 yükseldi. Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifası sonrasında ordunun iktidarı devralmasıyla fiyatlar dün gerilemişti. JPMorgan Chase, dünkü raporunda karışıklıkların Orta Doğu'daki petrol üreten ülkelere yayılma ihtimalinin arttığını belirtti.

Sydney'deki Commodity Broking Services Pty'de yönetici olan Jonathan Barratt, piyasanın bölgedeki karışıklıktan destek aldığını belirtti.

Mart vadeli ham petrol, Nymex elektronik işlemlerde 48 sent artarak 85.29 dolar/varil oldu. Kontrat, dün yüzde 0.9 gerilemeyle 84.81 dolar olarak 30 Kasım'dan beri en düşük seviyeye inmişti. Fiyatlar, geçtiğimiz yıl yüzde 15 yükseldi.

Bloomberg verilerine göre, petrolün düşüşüyle 14 günlük göreceli güç endeksi (RSI) dün 36.9 olarak Ağustos'tan beri en düşük seviyeye indi. Endeksin 30'un altında olması piyasada aşırı satım (oversold) olduğuna işaret ediyor.

Nisan vadeli Brent tipi ham petrolün varili, Londra'daki ICE Futures Europe'ta 55 sent veya yüzde 0.5 tırmandı ve 103.63 dolar oldu.Kontrat dün yüzde 2.1 kazançla 103.08 dolar olarak Eylül 2008'den beri en yüksek seviyeden kapandı.