Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasalarda hisse senetleri, Hindistan'da yavaşlayan gıda enflasyonu ve ABD ekonomisindeki iyileşmenin yatırımcı güvenini artırması sonrası yükseldi. Gösterge endeks son bir haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.3 yükselerek 1,111.92 puana çıktı ve 8 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Hindistan'da Bombay Borsası Sensitive Endeksi, yüzde 1.1 yükselerek beşinci gün üst üste yukarı yönde hareket gerçekleştirdi. Çin'de gösterge endeks, küresel ekonomideki iyileşmenin ihracat için talebi artıracağı beklentilerine bağlı olarak, altıncı gün üst üste yükseldi. Brezilya'da Bovespa endeksi yüzde 0.2 yükseldi. Güney Afrika Randının dolar karşısında yüzde 1.3'lük yükselişin öncülüğünde, gelişen piyasa para birimleri de yükseldi.

Hindistan'da oto üreticisi Mahindra & Mahindra Ltd.'nin de içinde bulunduğu tüketici şirketleri, hükümetin gıda enflasyonunun son iki ayın en düşük seviyesine yavaşladığını açıklamasının ardından, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'ndeki yükselişlere öncülük yaptı. Teknoloji ve ham madde şirketleri de, ABD'de Conference Board endeksinin Ocak ayında yüzde 0.1 artarak ekonominin önümüzdeki üç ila altı aylık bir süre için iyileşeceğini işaret etmesi ve Philadelphia Fed imalat sanayi endeksinin Şubat ayında son yedi yılın en hızlı artışını göstermesinin sonrası ralli yaptı.

Seul merkezli Shinhan BNP Paribas Asset Management Co.'da fon yöneticisi olan Chu Moon Sung, "ABD ekonomisindeki iyileşme büyük ihracatçı şirketleri olumlu etkiliyor" dedi.

Gelişen piyasalarda hisse senetleri, ABD hisse senetlerine göre daha kötü performans gösteriyor. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl dün itibariyle yüzde 3.4 düşerken, Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeksi yüzde 6.6 yükselerek Haziran 2008'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.