Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Buğday, şeker, pamuk, metal, petrol ve diğer emtia ürünleri uzun bir süredir ard arda rekor kırıyor. Uzmanlar ise bunun sebebinin sanıldığı gibi spekülatörler değil; küresel talep ve tüketimdeki artış olduğunu belirtiyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD'nin hazırladığı çalışma, Nisan'daki G-20 Zirvesi'nin öncesinde liderlere sunuluyor. Çalışmanın, emtia üretiminin artırılması için ülkelerin dikkatini çekmeyi hedefliyor.

OECD'nin çalışması aynı zamanda gevşek politikaları sebebiyle eleştirilerin hedefi hâline gelen Fed'e bir avantaj da sağlayabilir. ABD Merkez bankası uzun süredir gevşek para politikası sebebiyle eleştiriliyordu.

Bazı liderler, Fed'in küresel enflasyonu tetiklediğini savunuyordu. Geçtiğimiz günlerde yapılan G-20 Maliye Bakanları zirvesinde de emtia fiyatlarındaki artışa dikkat çekilmişti.

OECD'nin yardımcı genel sekreteri ve başekonomisti Pier Carlo Padoan, fiyat artışlarının ardındaki sebepleri "finansal" ve "yapısal" olarak keskin çizgilerle ayırmanın çok kolay olmadığının altını çizerek, "ancak bu kez arz ve talep, fiyat artışlarının diğer faktörlerden daha etkili olduğu görülüyor" dedi.

OECD raporunda son yıllarda özellikle tarım sektöründe yapılan yatırımların oldukça azaldığına ve üretimin de durağan seyrettiğine yer verildi. Aynı zamanda dünyanın en kalabalık iki ekonomisi Çin ve Hindistan'da gıda talebi yükseldi.

Padoan, benzer bir argümanın petrol için de yapılabileceğini ifade ederek, petrol fiyatlarının Ortadoğu'daki kriz öncesindeki aylarda da yükselişte olduğunu hatırlattı.

Londra'daki Brent petrolün varili Cuma günü 112.14 dolardan, Nymex'inki ise yüzde 97.88 dolardan işlem gördü.