Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

İSTANBUL (A.A) – 01.03.2011 - Global Menkul Değerler ile Almanya merkezli danışmanlık şirketi IEG Kurumsal Finansman, imzalanan ön anlaşmayla ortak oldu.

Ortaklık kapsamında kurulacak IEG-Global Kurumsal Finans Danışmanlık şirketi, küçük ve orta ölçekli işletmeler başta olmak üzere tüm şirketlere birleşme, satın alma, borç finansmanı ve özelleştirme işlemlerinde danışmanlık desteği sağlayacak. Ortaklık, yeni uluslararası pazarlara açılacak.

IEG-Global Kurumsal Finans Danışmanlık şirketinin sermaye yapısı yüzde 50'şer ortaklık payından oluşacak ve Genel Müdürlük görevini Global Menkul Değerler Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Sağıroğlu üstlenecek.

Dünya genelinde Asya, Afrika, Güney Amerika, Orta ve Doğu Avrupa'da konumlanan 13 ofisi bulunan IEG, yeni uluslararası pazarlara Global Menkul Değerler ile birlikte açılacak. Potansiyel vaat eden ülkeleri hedef alan ortaklık Asya, Körfez ülkeleri, Güney Amerika ve ABD'nin batı yakasında şubeler açmayı planlıyor.



-''350 MİLYON DOLARLIK BORÇ YAPILANMASI''-



Sağıroğlu, ortaklığa ilişkin düzenlenen basın toplantısında, 20 yıl önce kurulan ''bağımsız ilk aracı kurum'' olan Global Menkul Değerlerin kurumsal finansman alanında bugüne kadar 4,6 milyar doların üzerinde işlem gerçekleştirdiğini belirtti.

Orta ölçekli şirketler alanında Türkiye'de büyük potansiyel olduğunu dile getiren Sağıroğlu, ayrıca şu anda 350 milyon dolarlık borç yapılanması üzerinde çalışmaya başladıklarını, bunun en az 3 yıl süreceğini, bankalarla problemleri olan bazı şirketlerin yurt dışından ortaklık veya finansal fonlarla borç yapılarının düzenlenmesinin ilgi alanlarının içine girdiğini söyledi.

Soruları da yanıtlayan Sağıroğlu, yeni şirketin ne kadarlık işlem gerçekleştireceği sorusunu, Türkiye'de bu yıl 100 milyon doların üzerinde bir birleşmeye aracılık edebilecekleri düşüncesinde olduğunu kaydetti.

Sağıroğlu, ''Birleşme, devralma veya bu tür işlemler en az 6 ay süre alabiliyor. Bu nedenle 2011 için hedefimiz, 100 milyon dolar civarında. 2012 için bu rakamlar katlanarak hızla büyüyecektir diye umut ediyoruz'' dedi.

Adı IEG-Global Kurumsal Finans Danışmanlık olarak tescil edilecek yeni şirketin kurumsal finansman alanında danışmalığın yanı sıra, gerektiğinde finansman temininde de hizmet vereceğini ifade eden Sağıroğlu, IEG'nin Türkiye dışında 13 değişik ülkede oluşturduğu yüzde 50-50 ortaklıkları bulunduğunu bildirdi.



-''ORTALAMA İŞLEM BÜYÜKLÜKLERİ 75 MİLYON DOLAR CİVARINDA''-



IEG Yönetici Ortağı Stefan Heilman da 1999 yılında Münih'te kurulan IEG'nin Avrupa'da küçük ve orta büyüklükteki şirketlere danışmanlık yaptığını, merkezi Berlin dışında uluslararası 13 şubede faaliyet gösterdiğini söyledi.

Kriz öncesi yıllık ortalama 75-100 milyon dolar arasında işlemlerin söz konusu olduğunu, kriz döneminde bunun 50 milyon dolar ve altına düştüğünü belirten Heilman, şu anda ortalama işlem büyüklüklerinin 75 milyon dolar civarına çıktığını, 5 ile 150 milyon dolar arasındaki işlemlere bakacaklarını anlattı.



-''YENİ PAZARLARA AÇILACAK''-



Global Menkul Değerler Genel Müdürü Gökhan Özer, ''Bizim Türkiye'deki derinliğimiz, IEG'nin uluslararası pazarlardaki yaygınlığı, finans ve yatırım dünyasına çok güçlü bir ortaklık sunuyor. Büyük bir sinerji yakalayan Global Menkul Değerler ve IEG, öncelikle gelişen işlemler piyasasında başarılı işlere imza atacak, daha sonra yeni pazarlara açılacak'' diye konuştu.

Özer, ortaklıkla hem Türkiye'ye firmaların gelmesi, hem de Türk firmalarının yurt dışına gitmesinde, özellikle orta ölçekli firmaların uluslararası arenada bir üst lige hazırlanmasında uzun süreli danışmanlık yapmak istediklerini sözlerine ekledi.