Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ortadoğu'daki siyasi karmaşanın petrol fiyatlarını yükseltmesi ve bunun da metallere güvenli liman ve enflasyona karşı korunma amaçlı alımları getirmesi sonucu altın rekor seviye yakınlarında seyrederken, gümüş 1980'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Spot altın, dün New York'ta ons başına 1,434.93 ile rekor kırdıktan sonra, bu sabah Singapur saati ile 08:53'te ons başına 1,431.93 dolar seviyesinde seyrediyordu. Nisan vadeli altın kontratı ons başına 1,434.40 dolar seviyesinde seyrediyordu. Kontrat, dünkü rekor seviye olan ons başına 1,435.60 dolara oldukça yakın. Gümüş fiyatları ise bugün ons başına 34.74 dolara kadar çıktı.

Petrol fiyatları, Libya'da protestocuların Kaddafi yanlıları ile yeniden çatışmaya başlamasının ardından varil başına 100 doların üzerine çıktı. Al Arabiya'nın haberine göre, İran'da protestocular Tahran sokaklarında güvelik güçleri ile çatıştı. Protestoların bir nedeni olarak da, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde gıda fiyatlarının rekor seviyelere çıkması gösteriliyor.

ANZ Banking Group analisti Mark Pervan, "Ortadoğu'da tansiyonun yayılması altına güvenli liman alımları getirdi. Yükselen petrol fiyatları enflasyon ve yükselen maliyetler konusunda endişeleri artırdı ve bu da altına enflasyondan korunma amaçlı alımlar getirdi" dedi.

2010 yılında, yükselen ülke borçları ve zayıf para birimleri, altının yüzde 30 yükselmesine neden oldu ve bu yükselişle birlikte altın onuncu yıl ard arda yükselmiş oldu. 19 ham maddenin içerildiği Thomson Reuters/Jefferies CRB Endeksi, Eylül 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Avrupa Birliği bu hafta Libya'ya silah ambargosu ve diğer bazı yaptırımları onaylarken, ABD Libya'nın 30 milyar dolarlık varlığını dondurduğunu açıkladı. Birleşmiş Milletler, Libya'daki olaylarda 1,000'in üzerinde insanın hayatını kaybettiğini duyurdu.