Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güne ABD’den ve Asya’dan esen olumlu hava ile bağlayan yurtiçi piyasalar açılışın ardından petrol fiyatlarını takip etmeye başladı. İlk seans boyunca artıya geçmeye çalışan petrol fiyatlarını takip eden bileşik endeks karasız bir seyir izledi. Avrupa Borsaları saat 12:30 daki Portekiz ihalesi öncesinde temkinli seyirlerini korudular. 1 milyar Euro borçlanılan ihalede talebin arza oranı 1.9 kat oldu.

Günün devamında Avrupa’daki borç krizine yönelik endişeler artmaya başladı. İtalya 10 yıllık tahvil faizi gün içi % 5 seviyesini görerek rekor kırdı. Portekiz 10 yıllık tahvil faizleri de Euro’nun tedavilde olduğu günden bu yana en yüksek seviyey çıktı. Dün de 1999 yılından bu yana en yüksek faizi veren Yunan 10 yıllıkları not edilmişti. Mart ayının 24-25’inde toplanacak olan yetkililerin Avrupa borç krizi konusunda önemli kararlar almaları bekleniyor.

Gösterge tahvil faizi % 9.04 düzeyine inerken Dolar / TL 1.5850’ye çekildi. Sepet kur ise 1.90’ın  altındaki seyrine devam ediyor. İMKB 100 endeksi ise gün içi 62.185 puanı görerek 24 Şubat’tan bu yana gördüğü en yüksek değer ulaşmış oldu. Alt sektörlerde % 2.47 yükselen bankacılık endeksi öne çıkarken yükselişte gelen haberler etkili oldu. HSBC’den gelen açıklamada bankanın bir Türk bankasının birleşme & satın almasında yetkili ilan edildiği haberi etkili oldu. Bankanın belli olmaması sebebiyle birçok bankaya alış geldi. Bloomberg HT’ye konuşan Asya Bank yetkilisinin bu konuda yorum yapmak istemediğini söylemesi üzerine hisseler % 12.60 yükselerek tavan oldu. Tekstil Bank, Alternatif Bank ve Şeker Bank’tan ise konuyla ilgili yalanlama geldi ve bankaların br satış sürecinde olmadığı yönünde bilgi verildi. Yine de haberin bankalar için olumlu sayılmasının ardından sektöre ilgi yoğunlaştı. 

Libya’da petrol saklama tesislerinin bombalandığı haberlerinin piyasaya yayılması ile petrol fiyatları kayıplarını telafi ederek 105.68 Dolar seviyesine kadar tırmandı. Borç krizinin de etkisiyle Euro / Dolar paritesi 1.39’un üstüne çıkmakta zorlandı. Altın fiyatları ise aynı endişelerle 1.436 seviyesine yükseldi.

ABD borsaları güne karışık bir seyirler başladılar. Önemli bir ekonomik veri olmayan günde dikkatler Avrupa ve Ortadoğu – Kuzey Afrika (MENA)’ya çevrildi. Salı seansında bankalara gelen alışların devamı ve perakende şirketlerinin açıklayacakları rakamlar piyasa tarafından takip edilecek.

Gökhan Şen

Araştırma Müdür Yardımcısı

Bloomberg HT