Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya ve İtalya, Euro Bölgesi'ndeki borç krizinde hâlâ ayakta kalmaya çalışırken,  Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in borçlarını yeniden yapılandırmak zorunda kalacağını düşünen yatırımcıların sayısı artıyor.

Yunanistan, İrlanda ve Portekiz tahvillerinin 5 yıllık CDS'lerinin yıllık ortalama maliyeti İspanya ve İtalya'nınkileri  bu hafta 496 bin dolar aştı. Bu rakam 2 Şubat'ta 384 bin dolar, bir önceki yıl ise 77 bin dolardı. Swaplar, Yunanistan'ın 5 yıl içinde batma ihtimalini yüzde 60 olarak gösteriyor.

Moody's'in Yunanistan'ın kredi notunu daha da düşürmesi ve Avrupa Birliği liderlerinin borç krizini çözmek üzere bir karara varamayacağı yönündeki spekülasyon üzerine, çevre ülkeler arasındaki ayrışma bu hafta daha da derinleşti. Traderlar, İspanya'nın ise bir kurtarma paketine ihtiyaç kalmadan bütçe açığı sorununu çözebileceğini düşünüyor.

İspanya'nın kendisini başarılı bir şekilde diğerlerinden ayrıştırdığını belirten Londra'daki Legal&General Investment Management'ın analistlerinden Georg Grodzki, "eğer İspanya yapısal reformlarını sürdürür ve bunu özellikle iş gücü piyasasına da yansıtabilirse, daha iyi bir duruma gelebilir" yorumunda bulundu.