Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İZMİR (A.A) - 10.03.2011 - Almanya'nın Bremen eyaleti Kalkınma Ajansı, İzmir'de bir yatırım ofisi açtı.

Alsancak semtindeki Aksoy Plaza'da bulunan ofisin açılışı öncesi bir toplantısı düzenlendi.

Bremen Belediye Senatosu Liman ve Ekonomiden Sorumlu Senatörü Marthin Günter, burada yaptığı konuşmada, iki kentin kardeş şehir olduğu günlerden bu yana ilişkilerin hızla geliştiğini, bu büronun açılışıyla İzmir'i ne kadar dinamik bir bölge olarak gördüklerini anlatmaya çalıştıklarını söyledi.

Almanya'nın en büyük 10'uncu, sanayi açısından da 6'ncı büyük kenti olan Bremen'in, uzay ve havacılık konusunda da geliştiğini söyleyen Senatör Günter, iki kentin Havacılık ve Uzay Kümelenmelerinin de işbirliği anlaşması imzaladığını ifade etti.

Günter, ''İki şehir arasında çok büyük işbirliği potansiyeli mevcut. Bugün buraya Almanya'dan 42 kişilik bir heyetle geldik. Aralarında bilim adamları, işletmeciler var. Bu kadar büyük bir heyetle gelmemiz işbirliğine verdiğimiz önemi gösteriyor. İzmir Limanı'nı, Vestel'i, Ege Serbest Bölgesi'ni ziyaret ettik. Son derece etkilendik. Bu büroyla ilişkilerimizi daha da geliştireceğimize inanıyoruz.''

Bremen Yatırım Ajansı Başkanı Andreas Heyer ise Bremen'in uluslararası faaliyetlerini ve iletişimini geliştirmek için dünyada 3 merkez belirlediğini, ABD'de Atlanta, Çin'de Şanghay ve Türkiye'de İzmir'e yatırım ofisi açma kararı aldıklarını söyledi.

Ofisin ilk hedefinin Türk işletmelerin ekonomik gelişmesine katkıda bulunmak olduğunu, Türk işletmelerinin Avrupa'da büyüyebilmesi için Bremen'i, Bremen'deki şirketlerin de Türkiye ve çevre ülkelerde büyümek için İzmir'i kullanabileceğini bildirdi.

Yatırım Ofisinin Türk işadamlarına, vize, izinler ve piyasa araştırması gibi konularda yardımcı olacağını kaydeden Heyer, ''Bremen'de yatırım yapmak, iş yapmak istiyorsanız size uygun olan partnerleri bulmakta yardımcı olabiliriz. Almanya'dan gelen şirketler İzmir'i bir atlama tahtası olarak kullanabilecek'' dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, iki kentin 1995 yılında kardeş şehir anlaşması imzaladığını, bu kardeşliğin bir sonucu böyle bir ofisin açılmasının sevindirici olduğunu kaydetti.

Açılışa Almanya'nın İzmir Başkonsolosu Stefan Schneider, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve çok sayıda iş adamı katıldı.