Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, otomotiv sektöründe ihracatın bu yıl 900 bin adet ile 19 milyar dolara ulaşmasını, üretimin de 1,2 milyon adet düzeyine çıkmasını öngördüklerini belirtti.

Önen, OSD Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, otomotiv sektörünün 2010 yılında yüzde 25 oranında büyüdüğünü ve 2011 yılında da olumlu gelişimine devam ettiğini vurguladı.

Türk otomotiv sektörünün, global krizin ardından toparlanmaların başladığı 2010 yılında üretimde yüzde 26 artışla 1 milyon 94 bin adete ulaştığına, dünyada 1 milyon adet araç üretimi yapan 17 ülke arasında 16. sırada yer aldığına değinen Önen, 2011 yılında pazarın geçtiğimiz yılki canlılığını korumasını ve talep artışının sürmesini beklediklerini söyledi.

AB pazarında otomotiv ürünlerine olan talebin çok yavaş artmasının ihracatı sınırlasa da 2011'de Türk otomotiv sanayi ihracatının 900 bin adet ve toplam 19 milyar dolar civarında olmasını, ihracattaki artış ile üretimin 1,2 milyon düzeyine çıkmasını öngördüklerini kaydeden Önen, bu yılın ilk 2 aylık sonuçlarının bu beklentileri doğrular şekilde seyrettiğini vurguladı.

Türk otomotiv sanayinde 2010 yılının üretim açısından 2008 yılı üretim rekoruna yaklaşılan bir yıl olduğunu dile getiren Önen, 2008 yılında başlayan global krizin etkilerinin 2010'un ilk aylarından sonra azalmaya başlamasıyla birlikte üretimde yüzde 25'lik artış yaşandığını, ancak artışa rağmen AB pazarındaki olumsuzlukların devam etmesinin ihracatın hedeflerin altında kalmasına neden olduğunu ifade etti.



-''SEKTÖR 393 MİLYON DOLAR TOPLAM FAZLA VERDİ''-



İhracatın üretimdeki payının 2008 yılında yüzde 79 iken bu payın geçen yıl yüzde 68'e gerilediğine işaret eden Önen, dış ticaret dengesinde Türk otomotiv sektörünün 2010 yılında 393 milyon dolar toplam fazla vererek ekonomiye sağladığı katma değeri devam ettirdiğini söyledi. Önen, bir önceki yıla göre dış ticaret fazlasındaki azalmanın ise taşıt araçları dış ticaretinde azalan ihracata karşın aşırı artan ithalattan kaynaklandığını belirtti.

Otomotiv sektörünün gelişimini daha istikrarlı sürdürebilmesi için 2010'da hazırlıkları tamamlanan Türkiye Otomotiv Sanayi Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nın öncelikle uygulamaya geçirilmesini beklediklerini belirten Önen, bu yıl gerçekleştirmek istedikleri önemli konulardan birinin de tüm yatırım çalışmaları tamamlanan test pisti için arsa temininde yaşanan sorunun giderilmesi ve test pisti inşasına başlanması olduğunu ifade etti.

Yerli araç üretimi konusuna da değinen Önen, ''Küresel bir marka ve buna ait değer zinciri oluşturmak üzere temel esasların belirlenmesi amacıyla OSD bünyesinde çalışmalara başlandı. Çalışmalar, Strateji Belgesi hedefleri dikkate alınarak sürdürülüyor. Türkiye'nin otomobil, hafif ticari üretimini bir küresel marka olarak gerçekleştirmeyi amaçlayan, kamudan beklentileri de kapsayan çalışmanın sonuçlarını Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na sunacağız'' şeklinde konuştu.



-ÖDÜLLER VE YÖNETİM-



Konuşmaların ardından, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından OSD'nin ''yan sanayi başarı ödülleri'' ile ''ihracat başarı'' ödülleri verildi.

Yan sanayi başarı ödüllerini Farplas Oto Yedek Parça Sanayi A.Ş., Kale Oto Radyatör Sanayi Ticaret A.Ş. ve Olgun Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. aldı. İhracat başarı ödüllerine Oyak Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş., Ford Otomotiv Sanayi A.Ş., Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş., Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş., Mercedes Benz Türk A.Ş., Hyundai Assan Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş., MAN Türkiye A.Ş., Türk Traktör ve Ziraat Makinaları A.Ş., Honda Türkiye A.Ş., Karsan Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş., Temsa Global Sanayi ve Ticaret A.Ş., BMC Sanayi ve Ticaret A.Ş., Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayii A.Ş. layık görüldü.

Bu arada, Genel Kurulda gerçekleştirilen seçimde, yeniden seçilen Kudret Önen başkanlığındaki Yönetim Kurulu'nda BMC'den Mehmet Demirpençe Yönetim Kurulu Başkanvekili olurken, Oyak Renault'dan Tarık Tunalıoğlu, Hyundai Assan'dan Habip Aşı ve MAN Türkiye'den Münür Yavuz Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığına getirildi.

Diğer yönetim kurulu üyeleri ise Ford Otosan'dan Nuri Otay, Tofaş'tan Ali Pandır, Otokar'dan Serdar Görgüç, Temsa Global'den Tamer Ünlü, Honda Türkiye'den İsmail Sümer, Mercedes Benz Türk'ten Süer Sülün, Hattat Tarım'dan İzzet Kalaycı, Karsan'dan Murat Selek ve Toyota'dan Orhan Özer oldu.