Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brezilya'nın resmi gazetesine göre, hükümet uluslararası tahvil satışı ve kısa vadeli tahvillere uygulanan vergileri yüzde 6'ya çıkardı. Daha önceden şirketler 90 güne kadar vadesi bulunan kredilerde yüzde 5.38 vergi öderken; 3 ayı aşanlarda ise vergi ödemiyordu.

2008'in sonundan bu yana Brezilya realinde görülen yüzde 39 oranındaki değerlenme, faiz oranlı vadeli işlemlerinin bu yılki zarar ve kayıplarını sildi.

Kredilerin dışarıda daha ucuz olmasından ötürü, kredileri denizaşırı ülkelerden alma gibi bir eğilimin oluştuğuna dikkat çeken ülkenin maliye bakanu Guido Mantega, 3 aylık kredilerin yatırım amaçlı olmadığını söyledi. Mantega, dolar akışının fazlalığına dikkat çekerek, bunun döviz kuruna zarar vererek, realin güçlenmesine yol açtığını; böylece ülkedeki ihracatçının zarar ettiğini belirtti. Brezilya, bu durumun önüne geçmeye çalışıyor.

Latin Amerika'daki birçok ülke dolar satın alırken, Brezilya ve Güney Kore yabancıların tahvil alımlarını sınırlandırmak için vergileri artırıyor. Mantega, Eylül ayında Brezilya'nın "kur savaşları"nın kurbanı olduğunu ileri sürmüştü.