Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Portekiz'in Hazine tahvillerinin sigortalama maliyeti (CDS), ülkenin borçlarını yeniden yapılandırmaya zorlanacağı spekülasyonlarına bağlı olarak rekor seviyeye yükseldi.

Portekiz'in CDS'leri, Londra saati ile 09:30'da, 4 baz puan çıkarak 557'ye ulaştı. Bunun yanında, Yunanistan, İrlanda ve İspanya'nın da CDS'leri yükseldi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Portekiz'in notunu dün, dört gün sonra ikinci kez düşürdü ve bu durum, Portekiz'in, Yunanistan ve İrlanda'nın ardından uluslararası yardım talebinde bulunacak üçüncü ülke olacağı yönündeki beklentileri güçlendirdi. Yatırımcılar, Portekiz'in önümüzdeki üç aylık dönemde tahvil sahiplerine ödeme yapacak kadar parasının olmadığı endişesini taşıyor. Bu da, ülkenin kurtarma paketi ya da artan borçlanma maliyetlerinin ekonomiyi daha a zor durumda bırakması seçenekleri arasında kalmaya zorluyor.

UniCredit SpA'nın Munih ofisinden stratejist Tim Brunne, yatırımcılara yönelik bilgilendirme notunda, "S&P, Portekiz'in uluslararası kurtarma olanaklarına giriş yapacağı konusunda ikna olmuş durumda"  dedi ve "Fon zorluğu çeken ülkeler için borçları yeniden yapılandırma riski artıyor" şeklinde yorumda bulundu.

Dün S&P'nin notunu düşürdüğü diğer bir ülke olan Yunanistan'ın CDS'leri de 3 baz puan artarak 974 seviyesine yükseldi. İrlanda'nın CDS'leri 5 puan artışla 620.5'e çıkarken, İspanya'nınki 2 puan yükselişle 223.5'e ulaştı.