Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

RİSK İŞTAHI ARTIYOR

Avrupa Merkez Bankası’nın Perşembe günü olası faiz artışı öncesinde piyasalar bu karara negatif tepki vermediler. İrlanda’nın stres testi piyasa tahminlerini aşmayınca İrlanda bonoları da kısa vadeli olarak olumlu tepki verdiler ve Bank Ireland gibi hisseler de yükseldi.

Diğer yandan ABD’de açıklanan istihdam piyasası verileri ve öncü gösterge niteliğindeki ekonomik veriler yukarı yönlü gerçekleşmelere işaret etti. Tüm bunlar global ekonomideki toparlanmanın işareti olarak kabul edildiler. ABD’deki veri trafiğinin yatırımcıları mutlu etmesine rağmen politika faizinin uzun süre daha düşük tutulacağı yönündeki FED açıklamaları Dolar’ın değer kaybetmesine sebep oldu. Dolar Endeksi, sene başından bu yana % 3.93 aşağıda. Euro ise tek başına Dolar’a karşı % 6.19 değer kazanmış durumda.

MERKEZ’İN SON KARARLARI TL’Yİ DESTEKLİYOR

Merkez Bankası’nın son aldığı karşılıklarda artışa gitme kararı TL dostu olarak kabul ediliyor. Zorunlu Karşılık Oranları’nda gidilen ve ortalama olarak 400 baz puan olarak hesaplanan değişiklik bankanın uyguladığı sıkılaştırma önlemlerinin devamı niteliğinde. Son alınan önlemlerle piyasadan yaklaşık olarak 19.1 milyar TL çekecek olan bankanın bundan sonrası için ise bekleyip görmek istediği verdiği mesajlardan açıkça anlaşılıyor.

TL ile aynı grupta yer alan benzer para birimleri ise sene başından bu yana çok daha iyi performans sergilemiş durumdalar. İlk çeyreği Dolar’a karşı büyük marjlarla tamamlayan kurların bazılarının getirileri şu şekilde :

- Güney Afrika Randı / + % 1.25

- Çek Cumhuriyeti Korunası / + % 8.71

- Macar Forinti / + % 11.14

- Polonya Zlotisi / + % 4.47

- Rus Rublesi / + % 8.07

- İsrail Şekeli / + % 1.80

- Türk Lirası / + % 0.59

 TL KRİTİK DESTEĞE DAYANDI

Kuvvetlenme eğilimini, bugün gelen ve 41 yılın dibine işaret eden Tüketici Enflasyonu rakamlarından sonra şimdilik terk eden TL’de Dolar’a karşı son fiyat 1.5365. Sepet Kur ise 1.8590 düzeyinde. Dolar / TL ise kritik öneme sahip bir teknik seviyeye gelmek üzere. 1.5194 noktası kurun 200 günlük ortalamasına işaret ediyor. Yükselen trend içinde hareketine devam ederken son düşüşle kanalı kırmaya çalışan Dolar / TL, gelen enflasyon açıklaması ile tekrar bu banda dönmüş oldu. Manşet enflasyon % 3.99 yıllık artış gösterirken, bu figür de son 41 yılın en düşük seviyesine işaret etti. Bundan sonra 1.5194 seviyesi çok daha önemli bir duruma gelmiş durumda. Özellikle de daha önceki 200 günlük ortalamaların her kırılışında kurda yaklaşık 10 kuruşluk hareket yaşanması, bu noktanın yatırımcıların daha da fazla odak noktası hale gelmesini sağlıyor.



Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü